City-kártyával olcsóbb az utazás

2006.10.11. 13:26

Párizs

Párizsban már nem olyan egyszerű a dolgunk, ha a megfelelő kártyát szeretnénk kiválasztani, ugyanis több lehetőség létezik. Vannak kártyák, amelyekkel kizárólag múzeumokat és műemlékeket látogathatunk, léteznek olyanok, amelyekkel a közlekedési eszközöket vehetjük igénybe olcsóbban, léteznek ezek kombinációi is, sőt olyan kártyát is vásárolhatunk, amelyekkel korlátlan számban vehetünk részt városnéző buszos túrákon, vagy hajókirándulásokon a Szajnán.

Az egyik legismertebb párizsi kedvezménykártya a Paris Visite Pass, amellyel a kiválasztott intervallumban korlátlanul használhatjuk a szövevényes párizsi metróhálózatot és a buszokat is. A kártya ára attól függően változik, hogy hány napra igényeljük. Egy háromnapos felnőtt jegy amely az 1-5-ös zónákba, az elővárosokba, a Charles de Gaulle repülőtérre, és Versaillesbe is jó 40,11 euróba kerül.

Ha hosszabb ideig tartózkodunk a francia fővárosban és szeretnénk felkeresni minél több múzeumot, feltétlenül váltsuk ki a megújult Paris Museum Pass nevű kártyát, amellyel több mint 70 párizsi és Párizs környéki múzeumot és műemléket kereshetünk fel. A kártyával megtekinthetjük többek közt a híres Louvre-t, a Musée d'orsay-t, ellátogathatunk a Versailles-i kastélyba, vagy a Modern Művészetek Múzeumába.

A speciálisabb kedvezménykártyák közül a Batobus Szajna-kártyát ajánljuk, amellyel a folyón járhatjuk be Párizst. A hagyományos városnéző buszokhoz hasonlóan a sétahajó is megáll nyolc különböző pontján a városnak, ahol kiszállhatunk és a környék felfedezése után folytathatjuk a hajókázást. Az egynapos felnőtt jegy ára 10,41 euró, a kétnapos jegyért 12.30 eurót kell kifizetnünk.

London

A brit fővárosban járva is jól tesszük, ha igénybe vesszük valamelyik kedvezménykártyát, jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat. A legismertebb és legnépszerűbb közülük a The London Pass nevű kártya, amely több mint 55 londoni látnivalót tesz elérhetővé számunkra ingyenesen. Ezek közé tartozik például a Tower, a Szent Pál katedrális, a Windsori kastély vagy a Londoni Állatkert is, de a kártyával ingyenes hajókiránduláson is részt vehetünk a Temzén.

Forrás: [origo]

A kártyához egy ingyenes 160 oldalas útikönyv is jár angol, német, francia, spanyol és olasz nyelven, amelyhez térkép is tartozik, sőt megtaláljuk benne a műemlékek nyitvatartási idejét, az egyes látnivalókhoz vezető legrövidebb utat, sőt még étteremajánlót és vásárlási lehetőségeket is.

A London Pass kihasználhatóságát növeli, ha az 1-2 vagy akár több napra is megvásárolható London Travel Card nevű utazási kártyát is megvásároljuk hozzá. A London Pass segítségével ezen kívül a sokszor kényelmetlen sorállást is kiküszöbölhetjük a jegypénztáraknál, s soron kívül léphetünk be a múzeumokba, műemlékekbe. A kártya ezen kívül színházjegyek vásárlásánál és éttermi vacsoráknális jól jöhet, de ingyenesen járhatjuk be vele például a Chelsea stadionját, vagy öt napig ingyenesen bérelhetünk helyi mobiltelefont is.

A London Pass kártya ára 3 napra közlekedési kiegészítés nélkül 52 font, közlekedési kiegészítéssel 71 font.

Előző
  • 1
  • 2
Következő