Indul a besízőszezon hófüggőknek

2006.10.19. 12:48

Ilyenkor, október közepe felé ébredeznek nyári álmukból azok, akiknek az igazi kikapcsolódást a havas lejtők jelentik. Elő lehet venni a léceket egy kis éleztetésre, böngészni a katalógusokat, bújni a webodlalakat a legjobb ajánlatokért és készülni az első síhétvégére. Az utazási irodák is ilyenkor kínálják a szezon elejére szóló besíző ajánlataikat.

A síszezon elejére eső, legtöbbször néhány napos úgynevezett besíző túrák közös jellemzője, hogy ilyenkor a főszezoni áraknál jóval olcsóbban juthatunk szálláshoz és síbérlethez is. Az árkülönbség elsődleges oka, hogy ez az időszak nem kifejezetten népszerű a síelők körében, hiszen ilyenkor még nincsenek tökéletes állapotban a pályák, s néha a kellő hómennyiség sem áll rendelkezésre.

Ennek ellenére ez az időszak egyre népszerűbb a síelők körében, ezért a besíző időszakra az utazási irodák és a síparadicsomok is jó előre felkészülnek. Azok a síterepek, amelyek nyáron is látogathatók, például az ausztriai Kaprunban, vagy a Mölltal-i gleccser, némi előnyt élveznek alacsonyabban fekvő társaikkal szemben, hiszen gyakorlatilag egész évben készen állnak a vendégek fogadására.

Az utazási irodák a kedvező árak mellett egyéb ajánlatokkal is igyekeznek meggyőzni a síelőket, hogy érdemes az ő ajánlatukat választani. A legtöbb síterepen családi ajánlatokat kínálnak a vendégeknek, külön programokkal a gyerekeknek, de akad olyan síparadicsom is, ahol egy-egy sportszergyártó termékeit tesztelhetjük, próbálgathatjuk ingyenesen.

A már említett Mölltal-i gleccseren, egy november közepi besízőtúra 34 700 forintért kapható meg két éjszakára. A szinte egész évben síelhető Mölltal - gleccser és a szomszédos völgyben található Ankogel síterület Karintia legmagasabb sírégiója. A régió fő településeiről (Flattach, Obervellach és Mallnitz) rövid autózással mindkét síterület kényelmesen elérhető. A síút árában két éjszakai szállás tartozik bele magánházaknál reggelivel, sőt a 2 napos síbérletért, a sí- és snowboard-tesztekért sem kell pluszpénzt fizetnünk, valamin ingyenesen vehetünk részt egy esti party-n a Flattachban.

Kaprunban november 4-től december 13-ig 42 400 forintért tölthetünk el három éjszakát négy- és hatfős apartmanokban. Az egész évben síelhető kapruni Kitzsteinhorn-gleccser és a Zell am See fölött magasadó Schmittenhöhe Ausztria egyik legjobb síterepének számít. A hóbiztos pályák, az évről évre kényelmesebbé és modernebbé váló felvonópark, valamint a színvonalas szabadidős programválaszték felejthetetlen téli üdülést kínál. Az árhoz ugyan önellátás tartozik, de a 3 napos síbérletért már nem kell külön fizetnünk.

Mivel a legtöbb besíző túra 2-3 éjszakára szól, célszerű, ha az ajánlatok böngészése közben leszűkítjük a keresést a szomszédos országokra, bár megjegyzendő, hogy a Franciaországban, vagy Olaszországban tapasztalható kényelemért és a szolgáltatások minőségéért érdemes hosszabb útra is vállalkozni. Ma már Szlovákiában is ráálltak a sícentrumok a besíző-ajánlatokra, igaz itt azért a nem túl magas hegyek miatt ilyenkor bizonytalan a hó helyzet. A szlovákiai síterepek mellett szól, hogy az utóbbi években jelentős fejlesztések zajlottak le errefelé. Sorra újították fel a sílifteket, egyre több pálya hóágyúzható és sok új 3-4 csillagos szálloda épül a síközpontok környékén.

A választás előtt tájékozódjunk a szervező irodáknál és ne felejtsük el, hogy november 9-én nyílik a Vásárközpontban az idei Hó Show, ahol nem csak a szezon eleji síhétvégéket, de a későbbi síutakat is kedvezményesen foglalhatjuk le.