Turizmusfejlesztés uniós forrásból

2006.10.19. 9:06

A turisztika fejlesztésére is lehetőség nyílik az uniós és hazai forrásokból megvalósuló Új Magyarország Fejlesztési Tervben (II. Nemzeti Fejlesztési Terv) 2007-2013. között - hangoztatta Somogyi Zoltán, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) szakállamtitkára a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetségének konferenciáján.

A turisztikai szakállamtitkár elmondta, hogy a hét regionális operatív program mindegyike prioritásként jelöli meg a turisztikai fejlesztést. Számítások szerint 2007-2013. között a regionális operatív programok forrásaiból 250-260 milliárd forint jut turisztikai fejlesztésekre, amelyhez további magánberuházás kapcsolódhat.

Az államtitkár utalt arra, hogy a regionális operatív programokon kívül az Új Magyarország Fejlesztési Terv más operatív programjainak megvalósítása, illetve a vidékfejlesztési terv is hatással lesz a turisztika fejlődésére.

Somogyi Zoltán elmondta, hogy kormánynak továbbra is szándéka egy nagy budapesti konferenciaközpont megépítése. Hozzátette: a konferenciaturizmus fejlődését segíti az a cél is, hogy a szellemi és tőkekapacitással, piaci lehetőséggel rendelkező nagyvárosokban is épüljenek nagy rendezvények lebonyolítására alkalmas helyszínek 2013-ig.

A szakállamtitkár szerint azt kell elérni, hogy 2013-ra a turizmus a GDP 10 százalékát adja.