Vonzza a turistákat az atomerőmű

2006.10.26. 13:22

Egyre inkább idegenforgalmi látványossággá válik a dél-csehországi temelíni atomerőmű: az első félévben több mint 15 ezren keresték fel a sokat vitatott ipari létesítményt, ami az előző év hasonló időszakához képest jelentős növekedés.

Tavaly 23 727 személy tekintette meg szervezett formában Temelínt, a külföldi látogatók száma pedig 1638 volt - mondta újságíróknak Milan Nebesár, az atomerőmű szóvivője. Megjegyezte: míg számos neves dél-csehországi műemlék látogatottsága már néhány éve stagnál, addig Temelíné folyamatosan emelkedik, s egyre több a külföldi érdeklődő is. Ma már ott tartunk, hogy látogatottságunk nagyjából olyan, mint az ismert regionális múzeumé Cesky Krumlovban - szögezte le a szóvivő.

Az erőmű tulajdonosa, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) vezetése, erőteljesen támogatja az atomerőmű-turizmust, mert ezzel is szeretné legyőzni a létesítmény iránt megnyilvánuló bizalmatlanságot. Szeretnénk a széles közvéleménynek is bebizonyítani, hogy a Temelíni Atomerőműtől nem kell félni. Biztonságos, és ráadásul nagyon érdekes, korszerű ipari létesítményről van szó - fejtette ki Nebesár.

Bár a cseh és a külföldi környezetvédő szervezetek évek óta erőteljesen támadják az erőművet, s állítják, hogy üzemeltetése nem biztonságos, egy a napokban nyilvánosságra hozott országos felmérés szerint a csehek több mint 60 százaléka teljes mértékben megbízhatónak tartja, 75 százalék szerint pedig riasztóan hat a látogatókra.

Tény, hogy a környezetvédő szervezetek 2001-ben készített felmérése viszont azt mutatta ki, hogy az embereknek nem tetszik a Temelíni Atomerőmű, s úgy vélik, hogy riasztó hatással van a potenciális vendégekre. Mások azt állítják, hogy az erőmű körüli mintegy tíz kilométeres körzetben fekvő földek értéke jóval alacsonyabb annál, mint amilyen lenne erőmű nélkül.

Két évvel ezelőtt, amikor egy cseh-osztrák szakértői bizottság azt vizsgálta, milyen hatással van a Temelíni Atomerőmű a környezetre, a legrosszabbnak azt találták, hogy az erőmű messziről látható hatalmas hűtőtornyai nagyon rondítják a környéket. Akadnak viszont, akik a hűtőtornyok nélkül ma már el sem tudják képzelni a régiót. A tornyok minden nézetből másként hatnak. Már egy tucatnyi képet készítettem róluk. Csodálatosak - mondta a Lidové Noviny című lapnak Pavla Konopová, gazdasági tanácsadó.

Az ősi Cesky Krumlov városa és Dél-Csehország Prága után az ország egyik leglátogatottabb turisztikai régiója.