A kifejezést Bush amerikai elnök használta a terrorizmust támogató és a világ biztonságára veszélyesnek minősített államok körére. Ezek az országok nem csak politikai elszigeteltségre számíthatnak, hanem - ennek következményeként - az idegenforgalomból származó dollármillióktól is elesnek. Politikai, s néha gazdasági ténykedéseik ráadásul nem csak a saját, de a környező országok turizmusát is jelentős mértékben károsíthatják.

A gonosz tengelyéhez tartozó államok közül ezekben a hetekben Észak-Korea van leginkább napirenden, amely a nemrégiben végrehajtott kísérleti atomrobbantással vívta ki a nagyhatalmak haragját. A nukleáris teszt időzítése annál is inkább rossz volt, mivel a robbantást megelőző időszakban ígéretes tárgyalásokat folytatott a két Korea egy közös turisztikai program elindításáról, amelynek keretében az északi területen lévő Gyémánt-hegy környékén hajtanának végre fejlesztéseket a Dél-Koreából érkező turistacsoportok részére. A hegy - sok más mellett - szimbolikus jelentősséggel bír a két Korea közti, a békülés irányába mutató kapcsolatok szempontjából. A délről érkező turisták egy ötórás buszút után érkeznek meg a szögesdrótkerítéssel körülvett területre, ahol egy miniatűr Dél-Koreát alakítottak ki az üzemeltetők. Van itt elegáns szálloda, ahol déli televíziós programokat nézhetnek a vendégek, vannak étterem, ajándékbolt, sőt még bank is. A déli idegenvezető gondosan figyelmeztetik a látogatókat, hogy politikai témákról még véletlenül se beszéljenek, és ne álljanak szóba katonákkal. A csoportokat a hegyen tett kirándulás alkalmával észak-koreai idegenvezetők kísérik, akik minden alkalommal elmondják a látogatóknak, mennyire büszkék az atomkísérletekre és, hogy mennyire szeretik Kim Dzsong Ilt, a nagyvezért.

A robbantások után Dél-Korea is kifejezte szándékát, hogy csatlakozik a Phenjan elleni ENSZ-szankciókhoz, s ennek kapcsán Észak-Korea figyelmeztette a déli szomszédot: ne akadályozza a közös turisztikai program továbbvitelét. A Gyémánt-hegyhez érkező déli turisták után ugyanis készpénzben fizet Szöul az észak-koreai vezetésnek, s a szankciókhoz való csatlakozás ezt az egyébként nem jelentéktelen bevételi forrást szüntetné meg.

A nemzetközi közösség ugyanakkor nyomást gyakorol Dél-Koreára, hogy szüntesse be a turistacsoportok küldését és az utánuk járó díjak kifizetését is északnak, mivel a pénz nagy részét feltehetően a nukleáris fegyverkezési fejlesztésekre fordítják. Becslések szerint a turisták után járó díjak összege az elmúlt nyolc évben elérte a 452 millió dollárt. Egyes szöuli vélemények szerint ugyanakkor folytatni kell a közös programot, mert ez is része a békülés politikájának.

Az atomkísérletek ugyanakkor nem csak a két Korea turisztikai kapcsolatait érintik hátrányosan (a robbantások óta jelentősen visszaesett a Gyémánt-hegyhez látogató dél-koreaiak száma), hanem a környező országok idegenforgalmára is negatív hatást fejtenek ki. A legfrissebb adatok szerint Dél-Koreában már most érezhető, hogy kevesebb külföldi vendég érkezik, pedig az ország idegenforgalmi szektora az elmúlt években valóságos sikertörténet volt. Hasonlóan visszaeshet az érkező külföldi vendégek száma a közeli Japánban is, a 2008-as olimpiára készülő Kína pedig attól tart, hogy a harcias szomszéd közelsége sokakat elriaszthat a pekingi játékoktól.