Hatályba léptek a korábbinál sokkal szigorúbb utasbiztonsági ellenőrzési szabályok Ferihegyen, a legújabb folyékony robbanószerek miatt csak korlátozottan szabad folyadékot, krémet, habot, sprayt és gélt bevinni az utasváróba.

A visszavonásig érvényes szigorúbb ellenőrzési szabályok csak a kézipoggyász tartalmára vonatkoznak, a feladott csomagra nem. Somogyi-Tóth Gábor a Budapest Airport Zrt. forgalmi vezérigazgató-helyettese korábban újságíróknak azt mondta, hogy a szokásos egy-másfél óránál legalább egy órával korábban érdemes kimenni a repülőtérre.

Az Európai Unióban november 6-ától lép hatályba az a szabály, amely szerint az utasbiztonsági ellenőrző ponton csak egy deciliteres kiszerelésben lehet folyadékot, krémet, habot, sprayt és gélt átvinni, összesen egy liter mennyiségben, és azt is csak átlátszó tasakban. A gyógyszert, a diabetikus- és a bébiételt átengedik az ellenőrzésen, de esetenként igazolni kell a használat szükségességét.

A biztonsági ellenőrzési ponton túl a repülőtéri üzletekben, valamely európai légitársaság járatára szóló beszállókártya felmutatásával vásárolt folyadékot, krémet, habot és egyebet fel lehet vinni a repülőgép fedélzetére.

Az átszálló utasok az európai uniós repülőtereken a lezárt, átlátszó zacskót addig ne bontsák ki, míg az utolsó állomásra nem érkeznek - figyelmeztetett Somogyi-Tóth Gábor. A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a Budapest Airport Zrt. egy hónapig ingyen biztosítja a tasakokat, azt követően pedig a repülőtéren is lehet vásárolni.