Európa országait járva mindenhol akad amolyan kötelezően ajánlott múzeum, amit fel kell keresnünk, viszont így gyakran nem marad időnk a kisebb, de legalább ilyen érdekes gyűjteményekre, kiállításokra. Egy ország vagy város másodszori, harmadszori meglátogatásakor érdemes ezeket is felkeresni. Összegyűjtöttünk néhány javaslatot.

Whiskey múzeum - Edinburgh, Skócia

Skócia egyik leglátványosabb múzeuma, az Edinburgh-ben található Skót Whiskey-örökség múzeuma. A belváros egyik régi épületében, közvetlenől a hatalmas vár közelében található kiállítás három szinten kap helyet, s a becses nedű történetét és gyártásának történetét bemutató egyórás tárlatvezetés húszpercenként indul. A tárlatvezetés nyolc nyelven igényelhető, s a látássérültek számára Braille-írásos feliratokat is elhelyeztek a múzeumban. Annak érdekében, hogy a kiállítást az apukákat elkísérő gyerekek is élvezzék, a különböző termeket wiskeys-hordóból kialakított kisvasúton járhatják be a látogatók. A múzeumhoz bár és egy ajándékbolt is tartozik, de ami a legfontosabb a túra során kóstolót is kapunk az italokból. A felnőttek részére 6,50 fontba, a diákoknak 4,50, a gyerekek után pedig 3,25 fontot kell fizetni a belépőért.

Vasamuseet - Stockholm, Svédország

1628-ban egy feldíszített hadihajó hagyta el Stockholm kikötőjét, de balszerencséjére már a mindenki által várva várt első útján elsüllyedt. Háromszáz évvel később, 1961-ben aztán helyi halászok véletlenül felfedezték a roncsot, amit hosszas előkészületek után kiemeltek a hullámsírból. A felújításnak köszönhetően ma ez az egyetlen épségben megmaradt 17. századi hadihajó a világon, amelyet teljes egészében múzeummá alakítottak. A múzeum kialakítása lehetővé teszi a látogató számára, hogy hat különböző szintről nyerjen betekintést a hajó belsejébe. A múzeumban diavetítésekkel, filmekkel és eredeti használati tárgyakat felvonultató kiállítással mutatják be a hajó és a kor történetét, mindezt tíz különböző nyelven. A belépőjegyért a felnőtteknek 70, diákoknak 40, a gyerekeknek 7-15 éves korig 10 koronát kell fizetni. Hét éves kor alatt a belépés ingyenes.

Sörmúzeum - Amszterdam, Hollandia

Az egykori sörgyár épületében kialakított múzeumhoz biciklivel jutunk el a legkönnyebben, de használhatjuk a város minden pontjára eljutó viccesen festett villamosokat is. A Heineken sörmúzeum az utóbbi években jelentős változásokon ment keresztül, ami előnyére vált a helynek még akkor is, ha ez a belépőjegyek drágulását vonta maga után. A jegy mellé minden látogatónak kis ajándék jár, amellyel aztán bejárhatja a látványos tárlatot. Az interaktív látványosságokkal, hologramokkal, különböző hang- és fény-effektekkel színesített sétán végigkövethetjük a sörgyártás folyamatát, megismerhetjük a gyár és végtermék történetét, és a látnivalók végén természetesen meg is kóstolhatjuk a habzó italt. A belépőjegyek 10 euróba kerülnek.

Guggenheim múzeum - Bilbao, Spanyolország

Az 1997-ben megnyílt múzeum már kívülről is rendkívül izgalmas látványt nyújt. A tervező, Frank O. Gerhy hatalmas üveg- és titánium falakat, mennyezetről függő közlekedőket, üveg lifteket és óriási tereket álmodott az építménybe. Az igazi élmény természetesen belül várja a látogatókat. A múzeum termeiben a 250 műtárgy tekinthető meg kubista, futurista, konstruktivista és más XX. Századi művészeti irányzatok művészeinek munkásságából. Ezen kívül állandó kiállítás tekinthető meg a múlt század legkreatívabb spanyol és baszk nemzetiségű tehetségeinek műveiből. A múzeumban könyv- és ajándékbolt valamint könyvtár áll a vendégek rendelkezésére és a tárlatnézés után a múzeum saját éttermében és kávézójában lehet átbeszélni az élményeket. A felnőtt jegyek 10,50 euróba, a diák és nyugdíjas jegyek 6,50 euróba kerülnek. 12 éves kor alatti gyerekek ingyenesen mehetnek be.