Bár a világ legnagyobb sörfesztiválja, az Oktoberfest már régen befejeződött, de a habzó nedű hazai kedvelői találatnak szép számmal olyan európai és tengerentúli városokat, ahol különösen fontos és népszerű a sörfogyasztás.

Számos olyan nagyváros, vagy régió van a világon, amely nem kizárólag látnivalóiról, műemlékeiről híres, hanem az első számú attrakciók egyike kulináris élvezetekhez köthető. Ilyen például a borairól híres portugáliai város, Porto, vagy a hollandiai Edam, amely a sajtgyártás egyik kultikus helyszíne, de példaként említhetnénk a whiskey-gyártásról ismert skóciai városokat is, vagy a belga csokoládéipar fellegvárait. Ezek a helyek - ugyan önmagukban is komoly idegenforgalommal büszkélkedhetnek - a turistaforgalmuk jó részét ezen italok, ételek népszerűségének köszönhetik.

A világ néhány nagyvárosában a sör jelenti az egyik ilyen fő turisztikai vonzerőt, s ezekben a városokban nem csak az ital fogyasztása, hanem gyártása is nagy múltra tekint vissza.

Amszterdam

A hangulatos hollandiai város az európai sörkedvelők egyik legkedveltebb célpontja. Amszterdam utcáin léptem nyomon kocsmákba botlunk, ahol profi csaposok kínálják a szigorúan kétujjnyi habbal csapolt italokat. Kicsit csalódás ugyan, de a legtöbb kocsmában nem ismerik az Európa középső és keleti felén méltán kedvelt korsót, ehelyett 2-3 decis poharakban szervírozzák a sört. A három legismertebb márka, az Amstel, a Grolsch és a városi büszkeségnek számító és egyébként remek múzeummal rendelkező Heineken, de ezeken kívül - nem kis részben a szomszédos Belgium hatására - egyedi gyártású, művészi címkékkel ellátott búzasöröket is kipróbálhatunk a város számtalan bárjának egyikében. A már említett Heineken múzeumban nem csak a főzetet kóstolhatjuk meg, hanem betekintést nyerhetünk a gyártás folyamatába is.

Berlin

A német fővárosban járva kötelező megkóstolni a málnával ízesített helyi sörspecialitást, a Berliner Weissét. Erre a város több mint 20 nagy sörkertjében nyílik lehetőség, ahol természetesen ezen kívül több száz fajtát kipróbálhatunk. Bár Berlinben gyakorlatilag egész évben sörszezon van, augusztusban a szokásosnál is több nedű fogy, hiszen ekkor rendezik a Berlini Sörfesztivált. Ilyenkor a városközpont egyetlen hatalmas sörkertté alakul, ahol 80 ország 240 sörgyártója nem kevesebb, mint 1750 különféle márkát kínálnak a vendégeknek.

Bruges

A Brüsszelnél alig kisebb város mindig is két dologról volt híres. Az egyik a Godiva csokoládé, másik pedig a sör. Hihetetlen, de Bruge-ben 450 különféle sör kapható és mindegyiknek saját formájú, színű, címkéjű üvege van. Belgiumra amúgy is jellemző, hogy a legapróbb faluban is legalább két sörfőzde található, saját márkával, saját címkével és sörös ládával. Bruges egyik leghíresebb kocsmája, az 1515-ben épült Café Vlissinghe, amit mindenképpen ajánlunk olvasóinknak, de a városban számtalan sörfőzde látogatható, ahol a hagyományos, évszázados technológiával készítik a sört. Érdemes felkeresni a De Gouden Boom sörfőzde múzeumot, ahol 1455 óta készítenek sört.

Burlington

A tengerentúl városok közül elsőként Burlingtont említjük meg. A város Montreal és Boston között fekszik, híres egyeteme mellett a sörkultúrájáról ismert. A város forgalmas főutcáján, a Church Streeten egymást érik a jobbnál jobb kocsmák, ahol remek helyi csapolt söröket mérnek. A legkedveltebb fajta a helyben főzött Otter Creek és a Long Trail. A városban található ezen kívül a világ egyik legkisebb sörfőzdéje, ahol a vendégek saját maguk is kipróbálhatják a sörfőzés mesterségét.

Dublin

Egy sörről készített összeállításból semmiképpen sem maradhat ki a sörkultúra egyik fellegvára, Írország és fővárosa, Dublin. Az ír sörgyártás emblematikus darabja a turisták és a helyiek által is előszeretettel fogyasztott, krémes aromájú Guinness, a város talán legjobb, helyben gyártott stout söre. Egy sörturistának kötelező látnivaló a Guinness Storehous, ahol végigkövethetik a gyártási folyamatokat és megtanulhatják, hogyan kell előírásszerűen csapolni a Guinnesst. A Dublinba készülőknek ajánljuk a város első sörfőzdével egybekötött kocsmáját, a The Porterhouse-t is.