Mexikóváros

Ha Mexikóra a sörrel összefüggésben gondolunk, szinte mindenkinek eszébe jut az ország leghíresebb sörmárkája, a Corona, amit a fővárosban készítenek az ország legnagyobb sörgyárában. Mexikóváros utcáit járva a látogató kevés hagyományos értelemben vett kocsmával találkozhat, annál több taverna, úgynevezett mariachi klub és bár közül válogathat, s ezek mindegyikében bőséggel mérik a jobbnál jobb helyi söröket. Ha arra jár a kedves olvasó, nem hibázhat nagyot, ha kipróbálja a csokoládékrémszerű Negra Modelo nevű barnát, a világos sörök közül pedig a pilzeni típusú Bohemiát, vagy a Dos XX nevűt.

Montréal

Kevesen tudják, hogy Kanada második legnagyobb városa a sörről is híres. A városban számtalan hangulatos sörözőbe térhet be a külföldi vendég, közülük is kiemelkedő a Le Cheval Blanc, a Dieu de Ciel, vagy a Sergent Recruteur. A kocsmák többsége a környékben készült söröket méri, de természetesen kaphatók a nagy világmárkák is. Érdekesség, hogy a hagyományos sörfajta elnevezések (lager - világos sör, ale - kissé kesernyés világos) helyett itt színekkel különböztetik meg a sörfajtákat. Így létezik szőke, vörös, borostyán és sötét sör. Ha júniusban járunk Montréalban, feltétlenül látogassunk el az éves rendszerességgel megrendezett Mondial de la biére sörfesztiválra!

Portland

Az amerikai kontinens következő nagy sörvárosa Portland, a csapolt sörök városa, ahol nem kevesebb, mint 28 sörfőzde működik, s ezzel az egy főre eső sörgyárak tekintetében vezető helyen áll az Egyesült Államokban. Az észak-keleti város egyik legrégibb és egyben legnagyobb sörgyára, a Widmer Brothers Brewing Company évente 200 ezer hordónyi nedűt gyárt, köztük a német típusú Hefeweizen márkát, ami a legkedveltebb a helyiek körében. A sörgyárban ingyenesen járhatjuk be a helyiségeket és kóstolót is adnak a finomságból. Ha valaki errefelé vetődik, érdemes ellátogatnia Porland legidősebb törpesörfőzdéjébe, a BridgePortba és feltétlenül meg kell kóstolnia Gasthaus-t, a kevés helyen kapható Snowplow Stout és Cherry Bomb névre hallgató csapolt söröket.

Sapporo

A világ sörvárosai közül talán a legkülönlegesebb és a magyar sörbarátok többsége számára feltehetően távoli célpontnak számít Sapporo városa Japánban. Kevesen tudják, hogy Japánban a sör számít a legnépszerűbb alkoholtartalmú italnak, annyira népszerű, hogy még utcai automatákból is beszerezhetjük a szükséges mennyiséget. A szigetország északi részén lévő város - egykori téli olimpiai helyszín - nem ismeretlen a sörrajongók körében. Sapporo leghíresebb söre és a város legnépszerűbb exportterméke a hasonló névre hallgató sör, amelynek saját múzeuma is van. Ez az egyetlen ilyen jellegű múzeum egész Japánban. A múzeumhoz természetesen söröző is kapcsolódik, ahol a látogatók kipróbálhatják a jó hideg csapolt Sapporót.

Prága

Bár a felsorolásban utolsó helyre vettük, de talán mind közül ez a város a legkedvesebb a magyar sörbarátok számára. Gyorsan hozzá kell tenni, hogy Csehországban szinte nincs is olyan kisváros, amelynek ne lenne legalább egy sörfőzdéje, ahol a helyi specialitást főzik, így az ország számtalan sörtúra célpontja lehet. A cseh sörök közös jellemzője a kiváló minőség, s a pilzeni típusú világos sörök némelyike világhíres termék. Prága sokak által jól ismert leghíresebb sörcsarnoka az U Fleku, amely Európa legrégibb ilyen létesítménye. Eredetileg a sörcsarnokok csupán egyetlen márkát csapoltak, árultak már azonban ez a tradíció megszűnt és a legtöbb helyszínen 2-3 fajtát mérnek. A helyben mért finomságok közül kiemelkedik a Staropramen, az amerikai Budweiser őse, a Budvar, de ha az utazó igazán finomat akar inni, ellátogat a Prágától 50 kilométerre lévő Plzenbe, a sör fővárosába, az eredeti Pilsner hazájába, ahol a világ első sörmúzeuma is megtekinthető.