Veszélybe kerülhetnek az európai sípályák

2006.12.14. 9:39

Lehetséges, hogy a globális felmelegedést néhány évtizeden belül megsínylik az európai síparadicsomok is, különösen az alacsonyabban fekvő területeken lévők - figyelmeztetnek a Gazdasági Együttműködási és Fejlesztési Szervezet (OECD) egy szerdán ismertetett tanulmányának szerzői.

A vizsgálatba bevont öt alpesi ország közül Németországot fenyegeti a leginkább ez a veszély, azután következik a sorban Ausztria, Olaszország, majd Franciaország és végül Svájc.

A szakértők egy része úgy véli, az enyhe időjárás lehet akár a természet szeszélye is, de sokan attól tartanak, hogy a jelenséget a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok okozzák. Az OECD-jelentés előtt pár nappal éppen hóhiány miatt kellett elhalasztani az alpesi sí Világkupa-sorozat több futamát.

Jelenleg az Alpok egészét átfogó tanulmányban megvizsgált 666 lesiklópálya 90 százalékát fedi tartósan, legalább száz napig hótakaró. A szerzők szerint a hőmérséklet egy Celsius fokos emelkedése ötszázra csökkentheti a használható pályák számát, ez valószínűleg 2020-2025-ig bekövetkezhet. Két fokos melegedés - amely 2050-re várható a szakemberek szerint - négyszázra, az évszázad végére jósolt három fokos növekedés kétszázra csökkentheti a jól kihasználható lejtők számát - áll a tanulmányban.