Százmillió eurós fejlesztés a Club Aligában

2007.01.06. 15:37

A Club Aliga új tulajdonosa százmillió eurót meghaladó fejlesztést kíván megvalósítani az elkövetkező években az üdülőkomplexumnál - tájékoztatta Balatonvilágos polgármestere a távirati irodát.

Fekete Barnabás elmondta: a közelmúltban megbeszélést folytatott a Club Aligát decemberben 5,5 milliárd forintért megvásárló, svájci székhelyű ingatlanfejlesztő cég, a Promot Hungaria Kft. képviselőjével, aki arról tájékoztatta, hogy jelentős - 100 millió eurót is jóval meghaladó - fejlesztést kívánnak megvalósítani a jövőben 55 épületet magába foglaló 47 hektáros ingatlanon.

A területet mindenképpen turisztikai célokra, s többek közt egy luxusszintű wellness-centrum kialakítására hasznosítják - tette hozzá a polgármester. Fekete Barnabás hangsúlyozta azt is, hogy a cég képviselője egyértelművé tette: szóba sem került az, hogy a területen esetleg üzletközpontot és irodaházat is építenének, illetve kamionterminált alakítanának ki.

A polgármester utalt arra is, miszerint az új tulajdonos nem zárkózott el az elől, hogy a helyi lakosok és üdülőtulajdonosok térítésmentesen lejuthassanak a vízpartra és a strandot használhassák. Ennek eléréséért demonstráltak oly sokszor az elmúlt években az állandó lakosok és az üdülőtulajdonosok - emlékeztetett a polgármester.

Az önkormányzatnak volt ugyan elővásárlási joga a hatalmas ingatlan területén belül csak a kikötőre és az 1,3 kilométernyi partszakasznak mintegy 700 méteres hosszára, ám e jogukkal nem élhettek, ugyanis a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a kikötőt és a parti sávot nem adta el, hanem arra vagyonkezelői jogot biztosított 49 évre a svájci bejegyzésű cégnek.

Fekete Barnabás elmondta: a kikötő és a parti sáv értékesítése esetén sem tudtak volna élni az elővásárlási jogukkal, hiszen a szerény költségvetésű községi önkormányzat erejét, lehetőségeit messze meghaladta volna a vételár összege.

A polgármester szerint komoly esély van arra, hogy a Club Aliga végre "egyenesbe jöjjön", s mint megjegyezte: ha az új tulajdonos képviselője által felvázolt fejlesztéseknek csak a fele megvalósul, már nagyon elégedett lesz az önkormányzat, illetőleg Aliga és Világos lakossága, üdülőnépessége.