Egymillió dollár a vízbe esett utas özvegyének

2007.01.10. 11:57

A világ egyik legnagyobb luxushajó társasága, a Royal Caribbean Cruises egymillió dolláros kártérítést fizet egy Connecticut állambeli fiatalember özvegyének, mivel a nászútján lévő házaspár egyszerűen eltűnt a cég egyik hajójáról valahol Görögország és Törökország között - számol be az AP hírügynökség.

George Allen Smith még 2005. július 5-én tűnt el a társaság Brilliance of the Seas nevű utasszállítójáról, miután az előző este nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott. A nyomozók vérnyomokat találtak a hajó egyik mentőcsónakját borító műanyag takarón, de nem indítottak vádeljárást az ügyben. A fiatalember teste a mai napig nem került elő.

A hajóstársaság most úgy döntött, hogy közel egymillió dolláros kártérítést fizet a fiatalember örökösének, az özvegynek. Jennifer Hagel Smith elmondta, hogy a megállapodás elérése nem jelenti, hogy megszűntetnék a nyomozást.

Az egyesség egyébként lehetővé teszi az özvegy számára, hogy az ügy során először nyerjen betekintést a hajóstársaság iratait, a hajó helyzetére, sebességére, a biztonsági ajtók állapotára vonatkozóan, és megismerheti a szemtanúk vallomásait is. A bírósági jóváhagyásra váró megállapodásban az is szerepel, hogy a társaság visszatéríti az özvegy eddigi perköltségeit, amelyek 110 ezer dollárra rúgnak.

A nyomozás egyébként fényt derített néhány, a hajóstársaság és dolgozói által elkövetett hibára is, amelyek befolyásolhatták az ügy kimenetét. A hajó személyzete például csak késve értesítette az FBI-t az esetről, helyette a török hatóságoknak jelentettek. Mikor az FBI-nak is beszámoltak az eltűnésről, elfelejtették megemlíteni a nyomozóknak, hogy hangos veszekedés hangjai szűrődtek ki Smith kabinjából, és hogy a kabinon belül és azon kívül is találtak vérnyomokat. Az ügy furcsaságát növeli, hogy a fiatal feleséget az eset után eszméletlenül találták a hajó egy folyosóján, távol a kabinjuktól, s a hölgy nem emlékezett a vita részleteire, s arra sem, hogyan került oda.

Az eset kapcsán megszigorították a hajótársaságok számára a hasonló helyzetekben követendő előírásokat.