A világ éttermei ma már nemcsak az ínyencségekkel kelnek versenyre egymással, de a vendégek kegyeinek elnyerése érdekében elkezdődött a koncepció éttermek korszaka is. Lehet étkezni a levegőben, teljes sötétségben, vagy akár jégétteremben is. A világ legfurcsább éttermeinek listáját a tekintélyes Forbes magazin cikke nyomán állítottuk össze.

Míg a világ egyes részein még tombol a nemzetek konyhája őrület, addig másutt teljesen eltérő igényeket kell kielégíteniük az éttermeknek. Az igazi gasztronauták nem kifejezetten az evésért járnak étterembe, hanem olyan helyeket keresnek, amelyek vagy stílusukban, hangulatukban, házirendjükben, a kiszolgálás módjában vagy a felszolgált ételek mibenlétében eltérőek, vagy ami még jobb, hogy semmiképpen sem mondhatók hagyományosnak.

Chicagóban más szelek fújnak

Amerika színházi városa. A lakosság kulturális igénye messze felülmúlja az amerikai átlagot, elmosva ezzel minden korábbi rossz előítéletet, amely a Los Angeles és San Fransisco után megkapott Chicago, mint bűnös város. Mióta a bűnözés negyed akkora méreteket sem ölt, mint mondjuk a hetvenes évek végén, a turista is több.

Akik most fedezik fel város jellegzetességeit, mint amilyen a magasvasút, vagy a tóparti sétányt, azok gasztró látványosságokból sem lesznek híján.

Az 1893-as világvásáron mutatták be először a később hamburgerként elhíresült szendvicset, ezért Chicagóban a mai napig sem lehet elkerülni az ódivatú hamburgerezőket. Ma már persze más szelek fújnak.

A régimódi stake-házak és hamburgersütödék mellett rengeteg a nemzetközi konyha, és a jobbnál jobb étterem. Itt van például a Moto, a város legfurcsább étterme. Itt nem is annyira az enteriőr, ami magával ragad, hanem a menü. Az étterem spanyol konyhafőnöke bármiből ehető, hovatovább ízletes fogásokat készít, és ezt a vendégek szerint világszínvonalon műveli.

Ilyen ehetetlenség például az ehető tinta, és a fánkleves. Az öt, tíz, tizennyolc fogásos vacsorákat, (65, 100, 160 dollár) új generációs konyhai lézertechnikával szinte rekordsebességgel képesek megfőzni illetve, megsütni. A gyorsaság és a gördülékenység alapkövetelmény, ezért a személyzet alig látható, katonai mikrofonokat használ, hogy könnyebben kommunikáljon egymással. A Moto népszerűségének csak egy apró eleme, hogy a város többi étterméhez képest itt nincs úgynevezett dress code, vagyis az étterem vezetősége nem köti meg, hogy a vendégek milyen viseletben érkezzenek, így akár rövidnadrágban és pólóban is mehetnek vacsorázni.

Brüsszel: Égi vacsora

Mióta sikeresen nyélbe ütötték a "Vacsora az égben" projektet, Brüsszel nemcsak hogy megnyerte a legszokatlanabb étteremnek járó díjat, de az egész város turistalátványosság lett, és televíziós társaságok egész hada viszi hírül a világban brüsszeliek találékonyságát és ügyességét. Az égi vacsora nemcsak egyszerű étkezés, hanem egyben több órás program is.

Az ötven méter magas darun függő asztalnál huszonkét főre készítenek terítéket. A vacsorák ideje alatt pincér is segédkezik, valamint egy házigazda, aki szórakoztatja, és egyben instruálja a vendégeket.

A 160 tonnás daru csörlője 50 méter magasra emeli a vacsoravendégeket, akik az 5 ezer kilogrammos asztalnál, négypontos biztonsági övvel rögzítik magukat a székekhez.

A szervezők a részleteket csak a vacsoravendégeknek kötik az orrára, így mi nem tudhatunk meg semmit arról, mi a teendő, ha valakinek mondjuk vécére kéne mennie, vagy esetleg leejtené az evőeszközt, vagy a cipőjét.

A 22 fős asztal 8 órára, a logisztikai és biztonsági személyzettel, valamint az ételekkel, pincérekkel együtt, 7900 euróért vehető igénybe. A fogások mellé nemcsak kilátás jár egész Brüsszelre, hanem igény szerint akár zenekar is szórakoztathatja az asztaltársaságot.

Az égi vacsora, kritikusok szerint lassan-lassan népkonyhává kezd alakulni, hiszen nagy érdeklődésre való tekintettel egy nap ötszázötvenen esznek a levegőben, de többen is mennének, ha lehetne.

Akik pedig a brüsszeli tartózkodás ideje alatt helyhiány miatt lemaradnak az égi vacsoráról, azok a helyben főzött, híres belga gyümölcs sörökkel vigasztalhatják magukat.