Síturizmus helyett wellness a túlélésért

2007.01.16. 12:27

Az Alpokban a turisztikai szolgáltatóknak - ha fenn akarnak maradni - a síturizmusról hosszabb távon át kell állniuk a wellness turizmusra - véli Jill Jäger brit klímakutató . Az emberiség által okozott globális felmelegedés miatt ugyanis ezentúl enyhe telekre kell számítani. Hosszabb távon az Alpok síelésre alkalmatlanná válik - jelentette ki berlini könyvbemutatóján. A turisztikai ipar pedig kénytelen lesz alkalmazkodni.

A hóágyúk hosszabb távon már nem fognak segíteni. Már az idei tél is olyan meleg, hogy alig lehet hasznukat venni - mutatott rá. Olyan megoldásokra sem lehet hagyatkozni, mint egy januári síverseny esetén, amikor négyezer köbméter havat szállítottak teherautókkal a kitzbüheli pályára a Grossglocknerről.

Az Alpok-régió a hatvanas-hetvenes évek üvegházhatást okozó gázkibocsátása a következményeinek van ma kitéve. Ha az európai kibocsátást sikerülne is jelentős mértékben csökkenteni, az sem lenne már semmiféle hatással a hóesésre az Alpokban.

A neves tudós hét éven át dolgozott a Wuppertal Institut für Klima, Umwelt und Energie kutatóintézetnél. Jelenleg a Bécsben működő európai fenntartható fejlődés kutató intézetben dolgozik. Január végén jelenik meg "Mennyit képes még Földünk elviselni? A fenntartható fejlődés útjai" című könyve. A Fischer-Taschenbuchverlag tizenkét kötetesre tervezett laikusoknak szánt és közérthető nyelven íródó környezetvédelmi sorozata 2008 elejére lesz teljes.