Ha olcsó repülőjegyet akarsz!

2007.01.18. 12:10

A repülős utazások tervezésekor legtöbbször hosszú mérlegelés előzi meg a megfelelő légitársaság kiválasztását és a repülőjegy lefoglalását, s a leginkább döntő szempont általában az ár. Az alábbiakban néhány kedvelt városba vásárolható repülőjegyek árait hasonlítottuk össze.

Repüljön 50 ezer forintért New Yorkba! Gyakran találkozni ilyen és ehhez hasonló hirdetésekkel újságokban, vagy az interneten, de a legtöbb rutinos utazó tudja, hogy ilyenkor csak ügyes reklámfogással van dolgunk.  Ezek az árak ugyanis csak bizonyos időszakokra és bizonyos feltételek teljesülése esetén (például életkorhoz, vagy eltöltött éjszakák számához kötve) szerezhetők meg, ráadásul az olcsóbb jegyeket csak korlátozott számban kínálják a légitársaságok.

A kedvező árú jegyeket akkor tudjuk megszerezni, ha az utazásunk időpontját az akciókban szereplő feltételekhez alakítjuk, azaz nem biztos, hogy az eredetileg tervezett időpontban tudunk elutazni. Ezt a rendszert a fapados légitársaságok alkalmazzák előszeretettel, amelyeknél például a hétvégi időpontokra, csütörtöktől vasárnapig mindig magasabbak a jegyárak, mintha mondjuk egy hétköznapi időpontot választunk a repüléshez.

A repülőjegyek ára az utazás és a foglalás időpontja mellett a mindenkori adók és illetékek függvényében is változik. Ha nem interneten foglalunk, előfordulhat, hogy amikor kiválasztjuk a repülőjegyet más árat kapunk az illetékekre, mint a fizetéskor. Ez elsősorban az olaj világpiaci árának változásai miatt fordulhat elő, amelynek hatására akár 10 ezer forinttal is nőhet, vagy csökkenhet az illeték összege.

Gyakori megoldás a légitársaságok részéről, hogy a jegy alapárát viszonylag alacsony összegben határozzák, hogy ezzel is minél több potenciális vásárlót érjenek el, de ebben az esetben azt fogjuk tapasztalni, hogy az illetékek a szokásosnál jóval magasabbak lesznek. Ezt általában a nagy távolságra közlekedő tengerentúli járatoknál használják a cégek: előfordulhat, hogy egy ausztráliai repülőjegy például 200 ezer forint körüli összegbe kerül, de az illeték közel ugyanennyi, amit természetesen a reklámokban nem tűnik fel. A fapados légitársaságoknál az sem ritka, hogy nulla forintért, vagy akár negatív áron - az illetékekből nyújtott kedvezményekkel - kínálják jegyeiket, hogy minél több utast realizáljanak.

Szintén olcsóbb lehet a kiválasztott repülőjegy, ha az adott légitársaság rendelkezik úgynevezett e-ticket szolgáltatással, azaz a repülőjegyet elektronikus úton, e-mailben kapjuk meg, s nem kell mást tennünk vele, mint kinyomtatni és ezzel jelentkezni a beszállításnál. Ilyenkor a légitársaság a jegykiállításon tud spórolni, hiszen nem kell a jegyek előállításával és kinyomtatásával vesződnie, az utasok számára pedig kényelmes megoldás, ráadásul a jegyek is olcsóbbak így.

Részben a fentiek miatt egészen pontosan gyakorlatilag lehetetlen összehasonlítani a különböző repülőjegyárakat, ezért mi egy konkrét utazási időpontra érvényes ajánlatokat hasonlítottuk össze a különböző légitársaságoknál, olyanokkal, amelyek közvetlen járatot üzemeltetnek Budapestről. Az összehasonlításban öt olyan várost vettünk figyelembe, ahová a magyar turisták előszeretettel utaznak. A nyári időszak kedvelt nyaralóhelyei ugyanakkor azért maradtak ki, mert ezekre a helyekre az utazási irodák által kibérelt charterjáratok közlekednek, amelyekre a menetrendszerintieknél általában olcsóbb áron kaphatunk jegyet, többnyire szállással, vagy egyéb utazási csomaggal együtt. Például Korfura akár 50-70 ezer forintért is eljuthatunk így, - s még szállodai szobát is kapunk az összegért - ha viszont hagyományos légijárattal mennénk a szigetre, akkor az athéni átszállással együtt ennél magasabb összeget kellene kifizetnünk.

Előző
  • 1
  • 2
Következő