Négyszeresére nőtt a sármelléki repülőtér forgalma

2007.01.22. 16:22

A sármelléki Fly Balaton nemzetközi regionális repülőtér utasforgalma két év alatt megnégyszereződött, 80 ezerre nőtt 2006-ban - tájékoztatták a légikikötő vezetői a távirati irodát. Az idei évtől további légitársaságok érkezése várható.

Az egész éven át működő sármelléki nemzetközi repülőtér üzemeltetési igazgatója, Benkő Attila szerint Európa legnagyobb diszkont légitársaságának, az ír Ryanair-nek a megjelenése nagyságrendi változást hozott tavalytól a légiforgalomban, hiszen jelentős részben e társasághoz kötődik az utaslétszám látványos növekedése.

Velük együtt hatra nőtt a légi közlekedési partnerek száma, s így a menetrend szerinti, valamint a rendszeres charterjáratok Európa tíz nagyvárosával kötik össze a repülőteret. Az eddigi rekordot jelentő tavalyi 80 ezres utasforgalom zöme német és angol területről származott - hangsúlyozta Benkő Attila.

Fontos tényként említette, hogy a járatszám növekedésével párhuzamosan mérséklődött az utazások főidény jellege, mert a zalai fedett gyógyfürdők, termálszállók egész évben fogadóképesek.

Az üzemeltetési igazgató további fellendülést vár a 2007-es évtől, amelyet legalább 2-2 új menetrend szerinti, illetve charterjárat indítása is jelez. Áprilistól a Hamburg-Düsseldorf-Frankfurt útvonalon közlekedő 50-120 személyes Lufthansa-gépek landolnak-startolnak Sármelléken, júliustól pedig heti két járatot indít a Germanwings német társaság Berlin-Schönefeldről. Két charter-útvonalat is avatnak: májustól Amsterdamból hetente érkeznek gépek, majd júniustól Bulgáriába indulnak tengerparti charterjáratok.

Bekő Attila hozzáfűzte: jelenleg finn és orosz partnerekkel is tárgyalnak, de ezek kimenetelétől függetlenül a 100 ezres utasforgalom átlépése az idei cél.

A tervek szerint még 2007 végén megépül a légi teherszállítás(air cargo) bázis. A Fly Balaton fejlesztési igazgatója, Richter Richárd közlése szerint új fejezetet és lehetőségeket nyit a sármelléki repülőtér működésében a kétszintes, 2200 négyzetméter alapterületű és kamionparkolóval, külön vámszolgálattal rendelkező teherforgalmi bázis. Ennek kivitelezése a második félévben indul, a repülőteret üzemeltető ír-magyar Cape Clear Aviation Kft. közel 400 millió forintos beruházásával - mondta Richter Richárd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK