2007 az ökoturizmus és a luxushajók éve lesz

2007.01.26. 13:46

A 2006-os évben is több olyan esemény történt, amely komoly hatással járt a világ idegenforgalmára, elég ha csak az elhúzódó madárinfluenza-járványra, vagy az új repülőtéri biztonsági intézkedések bevezetésére gondolunk. De vajon mire számíthatunk 2007-ben? Hogy alakulnak az új biztonsági szabályok, milyen új célországok jelennek meg a piacon és mik lesznek a divatos utazási formák?

A világturizmus egyik leginkább feltörekvő régiója kétségtelenül Ázsia, s a 2007-es év egyik slágere is várhatóan ez a kontinens lesz. A statisztikai adatok szerint Japánba, Indiába és Hong Kongba az elmúlt évben 20-40 százalékkal több turista érkezett, mint egy évvel korábban, de az említett országok hatalmas fejlődését is vélhetően felülmúlja 2007-ben Kína.

A kínai beutazó turizmus évek óta folyamatosan növekszik, de ma már a Kínából induló turisták száma is hatalmas. Egyes becslések szerint 5-8 év múlva a kínai lesz a legnagyobb kiutaztató piac a világon. A Kínába áramló turisták számának növekedése a 2008-as olimpia felé közeledve még inkább felgyorsul. Egy nemrégiben napvilágot látott elemzés szerint Peking népszerűsége a külföldi turisták körében Velencével vetekszik. Ha valaki akár csak öt évvel ezelőtt ilyet állít, biztosan furcsán néznek rá a turisztikai szakmában.

A 2007-es évtől várják a szakemberek a jelenleg kevésbé ismert, vagy a szomszédokhoz képest kevésbé látogatottabb dél-kelet ázsiai országok népszerűsödését is. Ilyen lehet például Vietnám, amely a régióban vezető Thaiföld mellett eddig nem sok vizet zavarhatott, pedig hasonlóan jó adottságokkal rendelkezik. Egyedül a szállodai ellátottság nem veheti fel a versenyt a nagy testvérrel, de ebben a tekintetben is folyamatos a fejlődés Vietnámban.

A ázsiai régió nem csak az idegenforgalomnak, hanem a légiközlekedésnek is nagy lehetőségeket kínál. Egyre több nagy légitársaság üzemeltet ázsiai nagyvárosokba járatokat, s nemrég az első transzkontinentális fapados légitársaság ötlete is itt merült fel. Sorra nyílnak a modernebbnél modernebb új repülőterek, hatalmas szállodai beruházások zajlanak Dubajtól Bali szigetéig, mind mind azért, hogy a nyugati országok polgárai lehetőleg minél könnyebben költhessék el dollárjaikat.

Az optimizmust némileg árnyékolják az időnként bekövetkező környezeti katasztrófák, vagy például a legutóbbi bangkoki bombamerényletek. Szakértők egybehangzóan állítják, hogy ha hasonló események következnek be, az hosszú időre visszavetheti az ázsiai idegenforgalmat.

Spa-hotelek és all inclusive szállodák

A spa és wellnes-turizmus az elmúlt néhány évben az idegenforgalom egy teljesen új fejezetét nyitotta meg. Ez a fajta pihenés korábban kifejezetten a tehetősek kiváltsága volt, de manapság már szinte bárki megengedhet magának egy rövidebb, hosszabb üdülést valamely felkapott fürdőhelyen. Az utazás ezen formájának népszerűségét és a benne rejlő lehetőségeket látva több szállodalánc is úgy gondolta, érdemes új spa-részlegekkel bővíteniük szállodáikat a várható busás megtérülés reményében. A 2007-es év egyik sláger utazási formája tehát a wellnes-turizmus lehet.

Luxushajók

Talán még a wellness.turizmusnál is nagyobb fejlődésen és növekedésen ment át a tavalyi évben a tengeri hajósturizmus. Már-már követhetetlen a nagy hajótársaságok versengése, hiszen szinte minden hónapban megdőlnek a legnagyobb és leggyorsabb, valamint a legtöbb utas befogadására képes hajók rekordjai.

Szakemberek szerint 2007 a hajós turizmus éve lesz. Ezt a vélekedést alátámasztják az elmúlt év adatai, amelyek szerint egy év alatt több mint 10 százalékkal nőtt a tengeri hajóutakon résztvevő utasok száma és az idén megjelenő új utaknak köszönhetően várhatóan ez a szám tovább növekszik.

A hajós utazások közül várhatóan a karibi és a Földközi-tengeri körutak maradnak a legnépszerűbbek, de ezen a piacon is megjelennek az ázsiai útvonalak, illetve az Észak-Amerikát és Mexikót összekötő kombinált szakaszok. Egyre népszerűbbé válnak az európai folyóvízi hajóutak is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő