Mivel négy hét alatt sem sikerült kihevernünk a karácsonyi hatalmas evészeteket a szilveszteri bulit, és a januári hajtást, úgy döntöttünk, hogy adunk az egészségünknek és egy könnyű wellness-hétvégével próbáljuk helyreállítani az egyensúlyt. A gyógyvízéről híres Zalakarost választottuk.

A magyarországi gyógyvizes üdülőhelyek között viszonylag fiatalnak számít a Kis-Balatontól mintegy húsz kilométerre fekvő Zalakaros, ahol alig harminc évvel ezelőtt véletlenül, kőolaj utáni kutatás közben fedezték fel és hasznosították a termálvizet. A közel 800 éves település a gyógyvíznek köszönheti hírnevét és az elmúlt három évtizedben fokozatosan fejlődtek a termálvíz köré épült szolgáltatások. Mára már a 34-36 C fokos termálvízhez köthető turizmus Zalakaros legfontosabb bevételi forrása, ennek megfelelően sorra épülnek a nagy befogadóképességű 3-4 csillagos szállodák, hogy a növekvő igényeket kielégítse a település.

Akik csak átutazóban jár errefelé, feltétlenül érdemes néhány órás megállót tartania a városi fürdőben, amelyet 1965-ben alapítottak, de már az ország hatodik legnagyobb ilyen létesítménye. A fürdőben 5 ezer négyzetméternyi vízfelület várja a kikapcsolódni vágyókat, ebből 1500 négyzetméter fedett.

Az egész évben nyitva tartó fedett fürdőben különböző vízhőmérsékletű gyógyvizes ülőmedencék, egy felülről nyitott termálmedence, és szauna-blokk található, de vannak csúszdák és élménymedencék is. Az orvosi felügyelettel működő gyógyászat a kezelések széles választékával szolgálja a gyógyulást. A hidroterápiás kezelések között megtalálható például a súlyfürdő, a szénsavas fürdő is.

Ha viszont több napig szeretnénk kényeztetni magunkat a fürdővárosban, számtalan szálláslehetőség közül választhatunk, de ajánlatos jó előre szobát foglalni, mivel a településen szinte egész évben telt ház van. A turisták számát növeli, hogy a közeli sármelléki repülőtérre már több nagy légitársaság is szállít utasokat külföldről. A legnagyobb fapados légitársaság, a Ryanair tavaly óta közlekedik Sármellékre Nagy-Britanniából és Németországból, a nyári időszakban a Malév is üzemeltet járatokat innen, s legújabban a Lufthansa jelentette be új járatok indítását.

Gondoltunk egy merészet és a két évvel ezelőtt épült Hotel Karos Spa négycsillagos egységét választottuk. A két épületből álló szálloda a zalakarosi fürdő közelében helyezkedik el, de nem kell egészségügyi sétákat tenni ahhoz, hogy jól kiáztassuk magunkat a melegvízben, ugyanis a szállodának saját wellness-részlege van a főépületben. A 4 ezer négyzetméteres wellness-központban külső és belső medencék, élmény- és pezsgőfürdők, valamint külön szauna-részleg várja a vendégeket. Utóbbiban két finn szauna, gőzfürdő, infraszauna és jégkamra szolgálja a felüdülést és megtisztulást. A melléképületben található apartmanokból földalatti folyosókon juthatunk át a medencékhez. A wellness-részleghez egy egészségcentrum is kapcsolódik, ahol különböző gyógyászati kezeléseket lehet igényelni.

A téli időszakban a szakemberek leginkább valamely terápiás masszázs igénybevételét javasolják, hiszen javítja a vérkeringést, lazítja az izmokat, felszabadítja az izületek mozgását, előnyös az emésztésre és a vérellátásra, arról már nem is beszélve, hogy remekül felfrissíti az embert és felszabadítja a felesleges energiákat. Ha utóbbiban esetleg túltengenénk, a szálló fitness-termében ezek levezetésére is nyílik lehetőség.