Csehországi vártúrák

2007.02.02. 13:18

Csehország területén közel kettőszáz vár illetve kastély található, melyek az évszázadok során mindamellett, hogy jelentős funkciókat töltöttek be, viharos történelmi eseményeknek voltak tanúi.

A cseh történelemből illetve Csehország és Ausztria kapcsolatából adódóan, az ország területén jelentős számban épültek olyan uradalmi központok, melyek lakókastélyai művészettörténetileg is komoly jelentőséggel bírnak.

Ezek a várakat illetve kastélyokat nagyon jó állapotban sikerült megőrizni, mivel a külső renoválás mellett a berendezéseket is folyamatosan felújítják. Igaz legtöbb várkastélyban helyi idegenvezetők csak angol és német nyelveken kalauzolják a turistákat végig, előfordulhat, hogy magyar nyelven is találunk valamilyen írásos anyagot, vagy prospektust, amellyel végigjárhatjuk a műemléket. Íme néhány, a cseh vártúrák ajánlataiból.

Karlstein

Prágától délnyugatra, mintegy 50 km-re található Csehország egyik leglátványosabb, mindmáig teljesen épen maradt gótikus vára. A 320 m magas sziklán épült várat 1348-ban alapította IV. Károly. A vár három fő részből áll: a várnagyi palotából, a kistoronyból - benne a Szűz Mária templommal - és a nagytoronyból, amelyben a Szent Kereszt-kápolna van. Legfőbb ékessége a Szent Kereszt-kápolna, melynek falait féldrágakövek borítják. A huszita lázadás idején IV. Károly itt őriztette a német-római császári és a cseh királyi koronát és a koronázási ékszereket. Várudvarán ma szabadtéri színház működik. 1480-ban késő gótikus stílusban renoválták, majd a XVI században reneszánsz stíluselemeket használtak a felújításkor.

A várban két túraútvonal között választhatunk: az egyik 60 a másik 90 perces sétával járható végig. A látogatók felmehetnek az óratoronyba, részt vehetnek pénzverő munkálatokban, és a viasz múzeumban megcsodálhatják IV. Károly élethű mását.

Buszjárat nincs karlsteini várához, de a vasútállomás alig 2 kilométere található, csakúgy, mint a fizetős parkoló. A belépő 160 és 300 korona között mozog.

Krivoklát

A vár Prágától nyugatra, mintegy 50 km-re, az erdő mélyén a Rakovník patak mentén meredek sziklafalon emelkedik. Története igen messzire nyúlik vissza.

1100 körül csupán egy favár áll itt, majd 1253-1278 között a Przemysl-uralkodók idején szilárd kőerőddé épült ki, amely hosszú ideig a cseh királyok vidéki rezidenciája volt. Falai két egymást követő tűzvész ellenére is megmaradtak, melyeket csak jóval később, 1850 után restaurálták. A késő román kori és gótikus stílusú vár, melynek XIII. századi tornya 32 méter magas főleg a Fürstenberg családnak köszönheti fennmaradását. A család a XIX század elején vette birtokba a várat és egészen 1939-ig tulajdonolta. A Fürstenbergereknek köszönhetően a turisták ma a tornyok kívül megtekinthetik a gótikus kápolnát, a börtönt és kínzókamrát is. A vár könyvtárában 52 ezer kötet nyugszik, köztük 400 kódex és 200 darab ősnyomtatvány. A belépők 40 és 150 korona között változnak.

Spilberk

Brno városa felett emelkedő Spilberk várát csak Mátyás király és Napóleon tudta bevenni. A vár története - csakúgy, mint a cseh várak többsége - a középkorig nyúlik vissza. Akkortájt morva őrgrófok tulajdonolták, később kastéllyá majd citadellává alakították.

Két emelet mélyen a vár alatt pincejáratok, kazamaták találhatók, ahol a Habsburg Monarchia idején a felkelők és forradalmárok vezéreit börtönözték be. Itt raboskodott többek közt Kazinczy Ferenc is, a magyar jakobinus felkelés vezetője.

A vár egy 290 méter magas sziklás dombra épült, csakúgy, mint Brno, amelynek mai városmagja szintén 200-250 méteres magasságban húzódik.

Spilberk várának van még egy magyar vonatkozása: Mátyás király komoly küzdelmet folytatott a várért és magyar királyság határainak kiterjesztéséért Podjebrád György cseh király ellen. György nemcsak mint cseh király állott szemben a fiatal és erős Mátyással, hanem mint öregedő, cseh köznemes, hanyatló erejű hős. Az idegenvezetők minden alkalommal felhívják a figyelmet, hogy a viaskodás csak térképen volt politikai közöttük, leginkább emberi és érzelmi párbajt folytattak.

A vár történetének legérdekesebb korszakait feldolgozó kiállításokra 30 és 50 korona között változik a belépő ára.

Előző
  • 1
  • 2
Következő