Ha béke van, jön a turista

2007.02.15. 14:09

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) az idén 4,65 milliárd forintból gazdálkodhat, ami a tavalyihoz hasonló összeg, mégis mintegy 300 millió forinttal többet fordít majd promócióra - mondta Róna Iván, a társaság vezérigazgatója a távirati irodának. A tavalyi zavargások másfél milliárd forinttal csökkentették a turisztikai bevételeket.

A rendelkezésre álló összeg egy részét működésre, a nagyobbik részét pedig marketingre fordítják. A növekvő promóciós összegeket a cég átalakítása és belső átcsoportosítás révén teremtették elő - közölte Róna Iván.

A vezérigazgató elmondta, hogy az MT Zrt. négy fő terméke Budapest, ahol minden száz idegenforgalmi forintból 75 keletkezik, a Balaton és környéke, az egészség-, a wellness- és rekreációs turizmus valamint az eseményturizmus.

Az idegenforgalom szempontjából a 2007-es év ismét tematikus lesz, hiszen tavaly a bor és gasztronómia szerepelt kiemelten, az idei esztendő pedig a zöld, illetve szelíd turizmus éve lesz. Ez utóbbin az idegenforgalmi szakember azt érti, hogy megpróbálják rávenni a lakosságot, hagyja el az aszfaltot, a várost, a zajt és a rossz levegőt. Menjen a természetbe, sétáljon, kiránduljon, kerékpározzon, lovagoljon, evezzen, vagyis csöndesebb, szelídebb, az életminőséget jobban figyelembe vevő turisztikai tevékenységet folytasson.

A belföldi turizmusban szeretné a cég megőrizni, vagy erősíteni a tavaly kialakult javuló trendet. Róna Iván szerint az idén mutatkozik majd meg a hatása a tavaly értékesített 25 milliárd forint értékű üdülési csekknek.

A külföldi turisták fogadásával kapcsolatban meg kívánják fordítani a tavalyi csökkenő trendet, ezért új külpiaci stratégiát dolgoznak ki március 31-ig. A tervek szerint 2007-ben 17 országra koncentrálnak. Ezeket az országokat beutaztatás szempontjából kiemelt és fejlődő piacokra osztják fel. Az előbbiek közé sorolta például Németországot, Olaszországot, Ausztriát és Franciaországot, míg az utóbbiak között említette egyebek között Csehországot, a skandináv államokat, Lengyelországot, sőt Romániát is.

A tavaly őszi fővárosi zavargások idegenfogalomra gyakorolt hatásáról szóló kérdésre válaszolva elmondta, hogy azok egy-másfél milliárd forinttal csökkentették a bevételeket. Nagyon reménykedem, hogy nem fognak folytatódni ezek az események - tette hozzá.

A turizmus a béke iparága, ha béke van, a turista jön, kíváncsi vendégszeretetünkre, a konyhánkra és a látványosságainkra, ha nincs béke, nincs vendég - hangsúlyozta Róna Iván.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK