Mos Isley a valóságban

A turisztikai óriás-beruházások sorában előkelő helyet foglal el az eddig a tudomány által "kisajátított" űrutazás és űrturizmus is. Mindenki által ismert, hogy ma már bárki foglalhat magának helyet az első turistaűrhajók egyikére, ha rendelkezik a jegy megvásárlásához jelenleg szükséges 150-200 ezer dollárral.

Az űrturizmus egyik úttörője, a Virgin birodalom feje, Richard Brenson nemrégiben egy kiállításon mutatta be az első turistaűrhajó belső kialakítását. Az utasok nagyméretű fotelszerű ülésekben utaznak majd, az ablakokat is nagyra tervezték, hogy minél jobb kilátás nyíljon a Földre, s a székek között elegendő helyet hagytak az utasoknak a súlytalanság kiélvezésére is.

Jelenleg 6-8 különböző csapat és vállalkozás épít magánűrhajókat, amelyekkel majd turistákat szeretnének az űrbe repíteni. Az említett Virgin Galactic már jelenleg is árusítja jegyeit az első űrhajók fedélzetére. A turistákat szállító űreszköz, a SpaceShipTwo elődje, a SpaceShipOne egy továbbfejlesztett változata lesz. A cég első űrhajója nyerte 2004-ben az Ansari X-Prize nevű díjat, mivel egy héten belül két alkalommal 100 kilométer feletti magasságba szállította utasait.

A Virgin Galactic űrhajójára eddig több mint százan váltottak jegyet, ami már előrevetíti az üzletág sikerességét. Az építők által álmodott 10 ezer dolláros jegyekre ugyan még várni kell egy kicsit, de a 200 ezer dolláros utazást már annyian azért megengedhetik maguknak, hogy a vállalkozás busásan megtérüljön. A turistaűrhajók kilövésére jelenleg is épül egy speciálisan erre a célra elkészülő multifunkcionális űrkikötő Új-Mexikóban, amelyet több cég is használhat majd. A turista-űrrepülések egyéb távlatokat is nyitnak: a Bigelow Aerospace nevű vállalat Föld körüli pályára állítható űrhoteleket tervez, sőt egy tesztváltozatot, a Genesis-1-et már Föld körüli pályára is állított az év elején. Az első vendégek ugyan minimális kényelmet élvezhetnek majd az űrhotel fedélzetén, de a kilátás és a látvány valószínűleg mindenért bőségesen kárpótol majd.

A terv komolyságát jelzi, hogy a Virgin Galactic üzemeltetési igazgatója, Alex Tai - aki egyébként a Virgin 2008-ra tervezett első kereskedelmi űrhajóját vezeti - már tárgyalásokat is folytatott egy amerikai szállodaipari befektetővel, Robert Bigelow-val.

Richard Brenson elmondta, hogy cége tárgyalásban áll olyan vállalkozásokkal, amelyek az űrhotelek kifejlesztésében, az embereket odajuttató űreszközök megépítésében érdekeltek. A milliomos cégvezető elmondta, hogy ma még talán bizarrnak tűnik az ötlet, de személy szerint úgy gondolja, hogy akár egy évtizeden belül komoly érdeklődés lehet az űrhotelek iránt.

Szálloda a tenger mélyén

Az idegenforgalom nemcsak az űrbe, hanem a tengerek mélyére is eljutott. Ha egy tengermélyi utazásra készülünk, nem kell feltétlenül kalandos túrára befizetnünk, szűk, hűvös búvárhajókban, ugyanis mostanában nyílik a Fidzsi-szigetekhez tartozó egyik parányi szigeten a világ első teljes egészében víz alatti szállodája.

A Poseidon Resort nevű szálloda pontos helye egyelőre titok, de annyi tudható, hogy a 40 méter mélyen lévő hotelben 24 víz alatti szoba várja majd a vendégeket, de lesz itt forgó víz alatti étterem és bár, spa és wellnessrészleg szintén a víz alatt, és 27 felszíni bungaló, amelyek mindegyike átlátszó üvegpadlóval rendelkezik majd. A víz alatti szállodában egy hétig 15 ezer dollárért pihenhetünk, amelyért két-két éjszakát tölthetünk el egy tengerparti villában, egy vízfelszíni bungalóban és egy víz alatti szobában. Egyébként Dubajban is épül már egy víz alatti szálloda, 2009-re pedig Kínában is elkészül egy hasonló létesítmény.

A hazai csúcstartó - Európa legnagyobb fedett élményfürdője

Forrás: [origo]

A magyarországi lehetőségek természetesen messze elmaradnak a fentiektől, de azért itthon is akad példa a hazai léptékhez mérten hatalmasnak mondható turisztikai kötődésű beruházásra. Az Aquaworld Vízibirodalom és hozzá kapcsolódó Ramada Plaza Hotel a kontinens legnagyobb fedett élményfürdő- és szállodaegyüttes lesz Európában.

Az újonnan épülő M0-s Duna-híd pesti hídfője melletti élményfürdő központi és egyben leglátványosabb része az a 21 méter magas óriás kupola lesz, amely tulajdonképpen a medencéket fedi. A kupola alatt a tervezők az angkori templomromokhoz hasonló díszletet álmodtak meg. A kupola tetejéről, 18 méter magasból óriáscsúszdák ereszkednek majd alá, amelyekhez panorámalift szállítja majd a fürdőzőket. A csúszdák hosszúsága összesen elér majd a 900 métert, ami szintén egyedülálló lesz a kontinensen. A csarnokban 180 méter hosszú hegyi folyó és kétpályás szörfmedence is helyet kap majd.

A fürdő mellett épülő hétemeletes, ötcsillagos szálloda 261 szobával, 48 lakosztállyal, 550 fős konferenciateremmel, több étteremmel és dunai panorámával várja a vendégeket. A teljes beruházás mintegy 17 milliárd forintba kerül majd, és előreláthatólag 2008 harmadik negyedévében nyithatja meg kapuit.