CIA-turistautak Lengyelországban

2007.02.26. 14:29

Turista-körutat szervez egy lengyel idegenforgalmi iroda a Mazuri-tavak környékén, a jelentkezőket azoknak a feltételezett titkos börtönöknek a környékére viszik el, amelyekben állítólag az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA tartotta külföldre szállított, terrorista tevékenységgel gyanúsított rabjait.

Csak felnőttek vehetnek részt a túrán, amelynek keretében például kerékpáron megkerülhetik Stare Kiejkuty településen a lengyel felderítő ügynökség kiképző központját, ahol a feltevések szerint tartottak CIA-foglyokat - mondta el a PAP lengyel hírügynökségnek Joanna Sobieska, a Szarpie Travel utazási iroda munkatársa.

A jelentkezők kenun és kajakon csónakázhatnak a közeli Lesk tavon és tábortüzet rendezhetnek a helyi Szymany repülőtér közelében, ahol hírek szerint leszálltak a CIA titkos foglyait szállító amerikai gépek.

Az Európa Tanács egyik jelentése szerint a CIA titkos fogolyakciójában tizennégy európai állam játszott szerepet valamilyen módon, Lengyelországban és Romániában pedig titkos börtönökbe is kerültek a CIA foglyai. Mind Lengyelországban, mind Romániában erélyesen cáfolták a hatóságok, hogy az ország területén az amerikaiak foglyokat tartottak volna.

Az Egyesült Államok viszont szeptemberben elismerte, hogy fenntartott saját területén kívül titkos börtönöket terroristák számára.

A hírek szerint a CIA azért vitte külföldre egyes terrorista akciókban való részvétellel gyanúsított foglyait, hogy megkerülhesse a szigorúbb kihallgatási módszereket tiltó amerikai törvényeket.