Iráni nyaralósziget csak nőknek

2007.02.26. 15:10

Az idegenforgalom fejlesztésére és a turisztikai bevételek növelésére tett iráni kísérletek legújabbika annak a nyaralószigetnek a kialakítása, amelyre csak nők tehetik majd a lábukat - tudósít a teheráni Tehran-e Emrouz napilap.

A szállodakomplexum a török határhoz közeli Arezu szigetén épül majd és az iráni turisztikai hivatal tájékoztatása szerint férfiaknak tilos lesz a szigetre lépniük. A hotel működtetésében is kizárólag nők vehetnek majd részt, az éttermektől, a takarító személyzeten át egészen a szigetre járó tömegközlekedési eszközöket irányító sofőrökig.

A meglehetősen furcsán hangzó hivatalos álláspont szerint a női turisták elkülönítése révén sokkal nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mintha jogaikat csökkentenék.

A szigeten olyan strandokat alakítanak majd ki, ahol a szigorú szabályok szerint élő iráni nők megszabadulhatnak a csadortól és fürdőruhában is napozhatnak. A szigorú iszlám törvények ellenére egyébként a sportstadionokban nők és férfiak vegyesen nézhetik a rendezvényeket.