Bár az előttünk álló hétvégére a legtöbb hazai szálloda megtelt, még az utolsó előtti pillanatban sem reménytelen szállást találni valamelyik híres fürdőhelyen, vagy a szomszédos országokban. Összegyűjtöttük néhány javaslatot.

A hétvégi belföldi turisták előszeretettel választanak olyan pihenőhelyet, amely valamelyik nagy fürdőváros közelében van. Ilyen szempontból ideális választás lehet a Balaton nyugati része, ahol egymás közelében több neves fürdőhely található.

Hévíz, Zalakaros, vagy Bük nevét nem kell külön bemutatni, hosszú évtizedek óta ezen városok a magyar fürdőkultúra fellegvárai. S bár az utóbbi időben egymás után épülnek a nagy befogadóképességű 4-5 csillagos szállodák ezeken a településeken, az előttünk álló hétvégére a legtöbbjük megtelt. A szállodáknál ugyan jóval szerényebb szolgáltatást nyújtanak, de ennek megfelelően olcsóbbak is a magán szálláshelyek, panziók, vendégházak, amelyek nagy számban várják a vendégeket, s sokban közülük még mindig foglalhatók szabad helyek.

A magánházak többségében a szobák és apartmanok a szállodai szobákhoz hasonlóan fürdőszobával felszereltek, tv és konyha áll a vendégek rendelkezésére. A vendéglátóhelyek külön feltüntetik az extra-szolgáltatásokat is, akad, ahol a házon belül igényelhetünk masszázst, van olyan hely, ahol szauna szolgálja a kikapcsolódást és feltüntetik a zárt parkolók számát is. A legtöbb magánszálláshelyen az árba nem tartozik bele az ellátás, de külön feltüntetik, ahol erre van lehetőség.

A legtöbb szálláshely 8-10 férőhelyes, így, ha nagyobb társasággal készülünk elindulni, kicsit hosszabb ideig tart a keresés, s előfordulhat az is, hogy két különböző helyen találunk szállást. Az ajánlatokban rendszerint feltüntetik, hogy a szobák milyen távolságra vannak a legközelebbi fürdőtől, így ez alapján is szelektálhatunk.

Mivel a nagy utazási irodák jobbára teljesen eladták már a rendelkezésre álló szálláshelyeiket az ünnepi hétvégére, valószínűleg, ha ezeknél a cégeknél próbálkozunk, nem járunk sikerrel. Célszerű ezért közvetlenül a szálláskiadókhoz fordulni a szabad helyek keresésekor. Mivel minden egyes vendégház, vagy panzió honlapját és elérhetőségét meglehetősen bonyolult és időigényes végigböngészni, könnyítünk saját helyzetünkön, ha a kiszemelt üdülőhely szobakiadói szövetsége honlapját keressük fel, vagy ellátogatunk egy kevésbé ismert regionális turisztikai oldalra, ahol részletes tájékoztatást kapunk az egyes vendéglátóhelyekről, elhelyezkedésükről, a férőhelyek számáról, a nyitva tartás időpontjáról és természetesen az árakról is. Bár ezeken az oldalakon több tucat szálláshely található és mindegyiket lehetetlenség végigböngészni, néhány próbálkozás után biztosan találunk szabad férőhelyet.

Fotó: MTI

Némileg könnyebb dolgunk van, ha ezt a pár napot valamely szomszédos országban szeretnénk eltölteni, hiszen Ausztriában, vagy Szlovákiában nincs munkaszünet. Ebben az esetben is egyszerűbb a dolgunk, ha közvetlenül a kiválasztott célpont turisztikai honlapjait keressük fel, ha a hazai ajánlatok már kimerültek. Ha például a szomszédos Szlovákiába, a Tátrába mennénk a hétvégére, érdemes felkeresni a Tátrai Nemzeti Park honlapját, ahol a szállodáktól, a panziókon át egészen az egyben kibérelhető bungalókig többféle ajánlat közül válogathatunk. Ha pedig Ausztriát néztük ki célpontnak, kiváló panziókat és magánszállásokat találhatunk az alábbi oldalra kattintva. Mivel az ausztriai üzletek csütörtökön és pénteken is nyitva vannak, aki a tavaszi ruhatárát szeretné kicsit feljavítani, bátran átruccanhat a határ túloldalára, s egy kellemes bécsi kirándulással is összekötheti a vásárlást.

Sokan persze nem terveznek többnapos utazás, ehelyett egy-egy napra indulnak valamerre rövidebb kirándulásokra. Tökéletes célpont lehet, a Budapestről alig egy óra alatt elérhető Börzsöny, ahol ki-ki kiválaszthatja magának a könnyebb-nehezebb túraútvonalakat, gyerekes családoknak pedig kitűnő választás a Kismaros és Királyrét között közlekedő erdei kisvasút. Aki a napi túra során a Börzsöny magasabb hegyeit is szeretné célba venni, érdemes jegyet váltania a kisvasútra. A mintegy félórás vonatút a kicsiknek hatalmas élmény, ráadásul nem is nevezhető drága mulatságnak, az egy útra szóló felnőtt jegy ára 300 forint, a kedvezményes jegyért pedig 200 forintot kell kifizetni. A kisvasút a Börzsöny szívébe vezető út mentén halad 12 kilométer hosszan, átvág a parányi Szokolya falun, míg végül eléri túránk kiindulópontját, a királyréti végállomást.

Királyréten a gyerekes családok is találnak számukra megfelelő kirándulási lehetőségeket például a közeli, festői környezetben lévő horgásztóhoz, ami egy könnyed félórás sétával érhető el. Aki viszont hosszabb kirándulásra indul, több irány közül választhat. A túrázás alatt nem árt térképet is magunkkal vinni (beszerezhető a kisvasút végállomásánál), mert bár az útvonalak kiindulópontján útjelző táblákon kiírják a célpontok távolságát és az út megtételéhez szükséges időt is, útközben könnyen letérhetünk az útról, ha nem figyelünk.