Katalónia büszkesége

2007.03.19. 14:14

Mit érdemes megnézni?

Ha Barcelonát választjuk úticélul, érdemes legalább 3-4 napot eltölteni a városban, mindegyik napra bőségesen jut látnivaló. Közülük is lesőként említendő Antoni Gaudi, a város szülöttének legfőbb műve, a Szent Család temploma, a befejezetlen Sagrada Família. A hatalmas templomot 1882-ben kezdték el építeni, s ha elkészül, a világ legnagyobb római katolikus bazilikája lesz. Az épület az organikus építészet mintapéldája, de szecessziós, sőt kubista jegyek is találhatók rajta. Az építkezés lassúságára az a magyarázat, hogy a templom megálmodója adományokból fedezte a munkálatok kezdeti szakaszait és ez a szokás a mai napig megmaradt. A Sagrada Família ma Spanyolország leglátogatottabb műemléke, megelőzi a madridi Prado-t és a granadai Alhambrát is. A templom látogatható részére, a múzeumba és az ajándékboltba 8 euróba kerül egy belépő, ha idegenvezetőt is igénylünk a látogatáshoz, 3,5 euróval többet kell leszurkolnunk. A diákok 5 euróért vehetnek belépőjegyet, de az 5 euróba kerülő Barcelona-kártyával is beléphetünk a templomba.

S, ha már Gaudi legnagyobb művével kezdtük barcelonai városnézésünket, folytassuk is a nagy építész munkáival. Mindenképpen érdemes felkeresni a Muntanya Pelada hegyoldalban lévő Güell parkot. A park talán kevésbé színpompás, mint Gaudi későbbi munkái, de egy könnyű sétát mindenképpen megéri tenni, a mozaikokkal, furcsa alakú tornyokkal és építményekkel díszített parkban, ami egyébként a Világörökség része. A város utcáit járva két másik épületet érdemes felkeresni, a Casa Milát és a Casa Batllót. A ma lakóházként működő épületeket szintén a mester tervezte.

Szinte nincs is olyan külföldi turista, aki legalább egyszer ne sétált volna végig Barcelona leghíresebb sétányán a Paza de Catalunyától a tengerpartig húzódó Ramblas valamely szakaszán. A hangulatos, árnyas fákkal szegélyezett sétányon apró kioszkok, mutatványosok és kávézók váltogatják egymást, s közvetlenül a sétányról nyílik a város talán legjobb, de mindenképpen leghíresebb zöldség-gyümölcs és halpiaca, a La Buqueria.

A Ramblasról nyílik a Placa Real klasszicista jellegű árkádos tér a Három Grácia-szökőkútjával és Gaudí kovácsoltvasból készült lámpáival. A szomszédos gótikus negyedet sem szabad kihagyni, itt található a város középkori eredetű katedrálisa, a Santa Eulália. A gótikus negyed egyik legérdekesebb látnivalója, a város egyik leghíresebb múzeuma, a Muesu Picasso. A múzeumban 6 eurós belépőjegyért a művész korai időszakaiból láthatunk festményeket, de találunk itt kerámiamunkákat is. A Ramblas déli végén találjuk Barcelona másik visszaköszönő jelképét a Kolumbusz-emlékművet, a hasonló nevű tér közepén. A 40 méter magas oszlopon álló, 1888-ban készült szobor egészen közelről is megcsodálható, ugyanis az oszlop belsejében parányi lift viszi fel a látogatókat a kilátószintre, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre és északi irányban a Ramblasra. Ha időnk engedi érdemes felkeresni a közelben lévő hajózási múzeumot is.

Az 1992-es barcelonai olimpia óta a versenyek helyszínei, illetve az egykori olimpiai falu helyén kialakított strand és yacht-kikötő a város turistalátványosságaivá váltak. A város fölé magasodó Montjuic hegyen megtekinthető az olimpiai stadion és az úszóversenyeknek otthont adó uszoda is, ahonnan fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk. A Montjuicon található Barcelona másik híres múzeuma, a Joan Miró Alapítványi múzeum, feltétlenül megér egy látogatást.

S, ha már sport, természetesen kihagyhatatlan látványosság az FC Barcelona stadionja, a Camp Nou is, ahol nem csak a stadionba, hanem a klub történetét bemutató múzeumba és az ajándékboltba is válthatunk jegyet.