Legutóbbi hétvégi túránk célpontjául ezúttal a nagyobb hegységeink mellett szerényen megbúvó, de hasonlóan gyönyörű, és különleges földrajzi alakzatokkal tarkított Vértest választottuk. Annak is északi, Tatabányához közel eső részét, ahol két középkori várat is érintettünk a túra során.

A Pilis vonulatai és a Bakony között húzódó Vértes ideális célpontja a rövidebb-hosszabb túrázásoknak, hiszen a hegységet körülfogó két autópálya bármelyikén elindulva könnyen találhatunk megfelelő helyszínt a túra kiindulópontjának.

Mi a Budapesttől 60 kilométerre lévő Tatabányát, illetve a szomszédos parányi falut, Várgesztes választottuk a start helyszínéül, ahonnan kiválóan bejárhatók a Vértes északi vonulatai. Az M1-es autópályán haladva legjobb, ha a Tatabánya centrum leágazásnál kanyarodunk le a sztrádáról és a bányászváros központjából a Várgesztes táblát követjük. Mi ugyan az Óváros felöl közelítettünk, de ezt az útvonalat nem ajánljuk, mivel így némileg hosszabb az út.

A 400 négyzetkilométernyi területen fekvő Vértes alacsonyabb a többi magyarországi középhegységnél, hiszen nincs olyan pontja, amely 500 méteres tengerszint feletti magasságot meghaladja. Területén alakították ki, mintegy 140 négyzetkilométeren a Vértesi Tájvédelmi Körzetet és a 6500 hektáros Észak-Vértesi Természetvédelmi Területet, amelyek a legfontosabb természeti értékek megőrzését hivatottak szolgálni.

A Vértes sokszínű vonulatait délnyugat-északkeleti irányú haránttörések tagolják, közülük a legismertebb a Bakonyt és a Vértest elválasztó Móri árok, de a turisták számára sokkal látványosabbak azok a szurdokok, szűk völgyek, széles fennsíkok, amelyek magashegyi jelleget kölcsönöznek a Vértesnek. A hegység állat- és növényvilága is gazdag, bőven akad itt nagyvad, több mint 70 madárfaj fészkel az erdőkben, köztük a ritkaságnak számító parlagi sas és itt található a keleti gyertyánfa egyetlen hazai természetes élőhelye is.

A Vértes turisztikai vonzerejét növeli, hogy néhány látványos és több, romos állapotú vár található a hegyek között, amelyek többségéhez jelzett turistaúton juthatunk el. A romantikus vértesi várak közül kiemelkedik a Gerencsérvár, a nagyobbrészt épségben megmaradt Gesztes, Vitány, vagy a kifejezetten látványos Csókakő, de a hegységben több kisebb, romos állapotú vár maradványai fedezhetők fel.