Az adriai szigetek várják a magyarokat

2007.03.30. 10:37

A csütörtökön nyílt Utazás kiállításon várhatóan idén is a legnagyobb érdeklődés a horvátországi utazások iránt mutatkozik majd. A Horvát Nemzeti Turisztikai Hivatal az A Pavilon 308/a standján várja az érdeklődőket. A kínálatban a megszokott helyszínek mellett néhány új desztináció is megjelenik.

A horvát turisztikai szakemberek szomorúan konstatálták, hogy az elmúlt évben jelentősnek mondható mértékben, mintegy 9 százalékkal esett vissza az Adria partjára látogató magyar turisták száma. Pedig 2006-ban Horvátország volt a díszvendége az Utazás kiállításnak, a várt bővülés azonban elmaradt.

A közel 300 ezer turista így is elegendő arra, hogy Magyarország legyen a hatodik legnagyobb küldő ország a horvát idegenforgalom számára. A csökkenés megállítása érdekében, az idei kiállításon is hatalmas standdal jelentkezik a Horvát Nemzeti Turisztikai Hivatal, ahol az érdeklődők külön-külön részletesen is megismerkedhetnek egyes régiókkal, városokkal. A látogatók ráadásul a helyszínen le is foglalhatják a tengerparti nyaralást, sok esetben kedvezményes áron.

A magyarok kedvence

A horvát standon külön mutatkozik be a magyarok által évek óta előszeretettel látogatott Krk szigete is. Kevesen tudják, hogy Krk a legnagyobb horvátországi sziget, mintegy 410 négyzetkilométeren helyezkedik el, a területén található 68 településen 16 ezer lakos él. A szigethez 20 kisebb nagyobb szigetecske és zátony tartozik és érdekesség, hogy a szigeten két tó és három kisebb folyó is található. Krk két legizgalmasabb a sziget gazdasági, adminisztratív és vallási központjának számító Krk városa, illetve a sziget dél-keleti csücskében fekvő Baska.

A legtöbb horvátországi nyaralóhelyhez hasonlóan Krk szigetén is bőséges a szálláskínálat, az egyszerű, ellátás nélküli apartmantól, a 3-4 csillagos szállodákon át, egészen a luxus kivitelű magánházakig. Aki hosszabb időre, nagy társasággal, vagy családdal érkezik, mindenképpen hasznosabb megoldás, ha apartmant foglal. Aki ugyanakkor csak pár napra, vagy egy hosszú hétvégére érkezik, még a főszezonban is találhat magának kedvező árfekvésű szállodát, ahol az árban a reggeli is szerepel.

Az apartmanok és szállodák többsége a városon kívül, a strandok közelében helyezkedik el. Fontos megjegyezni, hogy Krk szigetén a legtöbb strand kavicsos, sziklás, aprókavicsos - már-már homokos - partszakaszt csak a sziget déli részén, Baska közelében lehet találni. A sziklás strandok ugyan kevésbé népszerűek a gyermekes családok körében, a víz azonban ezeken a helyeken sokkal tisztább, mint a homokos szakaszokon.

Rossz idő esetén sincs tétlenségre kárhoztatva a turista. A sziget könnyen bejárható akár autóval is, de az elszántabbak biciklivel is nekivághatnak a kisebb utaknak. Ha pedig valaki kicsit messzebbre vágyik, kevesebb mint egy órányi vezetéssel elérhető a szárazföldön fekvő bűbájos Crikvenica városa, vagy észak felé a Kvarner-öböl legnagyobb városa és tengeri kikötője, a monarchia kori hangulatot árasztó Rijeka.

A homokos strandok szigete

Különálló standdal jelentkezik a gyermekes családok legkedveltebb üdülőhelyének számító, Rab-szigetének északi részén található festői Lopar városka. A sziget fővárosától, Rabtól 14 kilométerre található település népszerűségét elsősorban az adja, hogy a közelben számos, összesen 22 homokos strand található, ami meglehetősen ritka Horvátország ezen részén, inkább csak Dél-Dalmáciában fordul elő. A sziget jellegzetessége még, hogy területének 40 százalékát borítja dús erdő, így az egész Adria egyik leggazdagabb vegetációjával rendelkező sziget.

Többek szerint egész Horvátország legszebb strandja is itt található, s a település környékén számtalan apartman és szálloda közül lehet választani. Rab környéke a búvárkodás szempontjából is kitűnő lehetőségeket kínál, a sziget közvetlen közelében nyolc kiváló merülőhely található.

A sziget Budapesttől 620 kilométerre található. Az út nagy részét autópályán tehetjük meg, s csak mintegy 530 kilométer megtétele után kell alsóbbrendű útra fordulnunk Senj irányába, ahonnan a parti úton haladva érünk el Jablanacig, ahol kompon kell folytatni az utat. A Jablanac-Misnjak szakaszra egy főnek 1,10 euróba kerül a jegy, egy autóért 7,10 eurót kell fizetni.

A Rab-szigeti nyaralás alkalmával ne mulasszuk el felkeresni a hasonló nevű bájos városkát, ahol ókori műemlékekben, középkori palotákban, templomokban gyönyörködhetünk, s megcsodálhatjuk a városka jelképének számító harangtornyokat is. Nyáron Rab utcái megtelnek festőkkel, táncművészekkel és szinte minden este akad valami izgalmas program, így a strandolás után sem kell unatkoznunk.