A kőbányai vásárvárosban vasárnap estig látható Utazás kiállítás egyik legnagyobb standja Észak-Magyarországot mutatja be: az 544 négyzetméteren nemzeti parkok, szállodák, önkormányzatok, turisztikai irodák, kulturális egyesületek és intézmények, borászatok, pincék és szolgáltató cégek jelentkeznek kínálatukkal, amelyről pénteken tartottak tájékoztatót a kiállításon.

Először a Borsod-Abaúj-Zemplént, Nógrádot és Hevest összefogó régió vezetői számoltak be az elmúlt időszak eredményeiről és terveiről. Szemezgetés a témákból: Nógrád, a varázslatos világ, Mátra Múzeum a felújított Orczy Kastélyban, Szent Erzsébet év, Miskolc, az ezerarcú város.

Az indul az Egri Romantika elnevezésű akció során az egri szállodákban és panziókban a vendégek egy speciális csomagot vehetnek igénybe, amelynek keretében a város kulturális és programszervező intézmények koncertet, színházi előadást, kiállítást is beiktatnak a programokba. A város romantikus hangulatát megragadva, az ajánlatokat elsősorban pároknak szánják, de természetesen nemcsak őket várják. Ha nem a kultúrára szomjasak a vendégek, hanem a hegy levére, akkor a szállás-ellátás csomaghoz egy üveg kiváló bort kapnak az Egri Bormíves Céhtől.

Az akcióhoz eddig 13 egri szálloda és panzió és több kulturális intézmény csatlakozott - számolt be a kezdeményezésről az egri Tourinform iroda vezetője, Szádeczky Kornélia.

Miskolc és a régió többi városa több száz prospektussal érkezett minden idők legnagyobb kínálatú Utazás kiállítására. Például a Heves megyei szálláshelyek jegyzéke 112 színes oldalon és három nyelven tájékoztat az elegáns szállodáktól a magánházakig és kempingekig a vendégfogadó helyekről.

Sárospatak vagy Aggtelek, de a kevésbé ismert kisebb települések egyaránt színes, több nyelvű tájékoztató anyaggal készültek a vasárnap estig nyitva tartó vásárra. Remélhetően a kiállítás bezárása után az északi megyékben, azaz a helyszínen is hozzá jutnak ezekhez a turisták. Érdekes kiadvány Az északi várak útján. Szép beharangozó prospektussal várja a leendő vendégeket a Tarcalon júliusban nyíló négycsillagos Andrássy Kúria.