Vajdaság: Európa kicsiben

2007.04.03. 10:18

A Szerbiához tartozó multietnikus Vajdaság idén másodszor vett részt a budapesti Utazás című nemzetközi turisztikai kiállításon - közölte Egeresi Sándor, a Vajdasági Parlament, a skupstina alelnöke a vasárnapi vásárzáró után.

A vajdasági tisztségviselő elmondta a távirati irodának, hogy a tartomány mindig is soknemzetiségű, soknyelvű terület volt, gazdag kulturális örökséggel. A budapesti turisztikai kiállítás és vásár jó lehetőséget adott, hogy a Vajdaság, amelyet úgy is neveznek: Európa kicsiben, megmutassa idegenforgalmi kínálatát.

A Vajdaságot három folyó: a Duna, a Tisza és délen a Száva szeli át. Termőföldek, vadakban gazdag erdők borítják. A Szerémségben, a szabadka-horgosi homokvidéken és a bánáti régióban kitűnő borokat termelnek, a Fruska Gora hegységben gyönyörű, régi templomok rejtőznek. Egyre több falusi porta csatlakozik a falusi vendéglátáshoz.

A nagyvárosokban, mint Szabadka és Újvidék sok, színes kulturális program, színház, koncertek, kiállítások várják a látogatókat - tette hozzá a parlament alelnöke.

Klebecsko Hajnalka, a vajdasági tartományi kormány gazdasági miniszter-helyettese arról beszélt, hogy a Vajdaság híd Európa és Szerbia között, s hogy ezt a szerepet be tudja tölteni, a helyi kormányzat 2003-ban 14 fejlesztési programot fogadott el, köztük van a turizmus is.

A tartományi vezetés anyagilag segítette a vajdasági utazási irodákat, és idegenforgalmi szervezeteket, hogy részt vegyenek az idei budapesti Utazás kiállításon, de a turizmus kétirányú utca, ezért minél több magyar utazóval szeretnének találkozni a Vajdaságban - tette hozzá Klebecsko Hajnalka a szerb nagykövetség fogadásán.