Nyaralás az Istenekkel

2007.04.05. 8:50

A három földnyelven fekvő Halkidiki-félsziget mélyen benyúlik az Égei-tengerbe, amelynek vize már kora májusban eléri a 22 fokot. A szigetet ismét felfedezik maguknak a turisták, hiszen a homokos tengerpartok és a napsütés mellett a környék a kulturális látnivalókban is bővelkedik.

A Halkidiki régió három félszigete, Kasszandra, Szithonia és Athosz első látásra teljesen különbözik a megszokott görög tájtól. A terület ugyanis nemcsak növény és állatvilágában gazdag, hanem közismerten egész Görögország egyik legtermékenyebb területe. Ezt a különbséget főleg azok az utazók veszik észre, akik nagy görög körutazáson vesznek részt, és a kopár sziklás vidékekhez szokott szemük egyszeriben végeláthatatlan szőlőültetvényekben, gabona mezőkben, ezüstös olívaligetekben gyönyörködhet. A partok mentén fenyőerdők húzódnak, amelyek lágy gyantaillatukkal olyan egyedülálló klímát biztosítanak, amihez foghatót csak Cipruson vagy a horvát szigeteken tapasztalhatnak az utazók.

Halkidiki egyfelől egy közel 2500 éves kultúra fellegvára, másrészt egy modern szállodaláncok, turistalétesítmények kínálatainak sajátos elegye. A legszebb ókori emlékeket Olyntos, Akanthos, Afythos, Potidea városaiban találhatjuk. A települések körül húzódó ma is megtekinthető városfalakat még az eretriai hódítók emelték.

Akit érdekelnek az archeológiai helyszínek, különösen érdekes lehet számára például a i.e. VI. században alapított kikötőváros, Akhantosz, Nea Roda, a Xerxész parancsára az Athosz fésziget földszorosánál megnyitott csatorna, vagy Potidaia, az i.e. I. századból fennmaradt csatornarendszer.

A Halkidiki félszigeten található Stagira - Arisztotelész szülővárosa - is, amely a központi bazilika és a török időkből megmaradt nyilvános fürdők romjai mellett az erdős-gyepes buja vegetáció, és a környéken található számos hidegvizű forrás miatt is kedvelt a turisták körében.

A természeti látnivalók iránt érdeklődők számára lehet érdekes program Petralona és a lélegzetelállítóan szép cseppkőbarlang, amely a híres petralonai előember menedéke volt, mintegy 750 ezer évvel ezelőtt. A barlangban talált eszközök és a tűzre utaló nyomok a ma ismert legrégebbi leletek az archaikus korból.

A három földnyelv

Fotó: MTI

Kasszandra az első földnyelv nyugatról keletre a macedón királyról Kasszandroszról kapta a nevét, aki mellesleg Nagy Sándor törvényes fia volt. Szithóniát a középső félszigetet Poszeidón fiáról nevezték el. Szithonián számos város, így Nea Focea,Toroni, Nikitit, Galatista, őrzi a bizánci idők felbecsülhetetlen értékű emlékeit. A külvilágtól elzárt Athosz félszigeten mai napig csakis férfiak tartózkodhatnak, elmélkedhetnek, meditálhatnak.

A félszigetek déli részein hosszú fehér homokkal borított partszakaszon varázslatos homokdűnék, északon pedig sziklákkal szegélyezett parányi öblök találhatók. A lassan mélyülő tenger, a finom homokos partszakaszok ideális üdülőhelyet jelenthetnek, kisgyermekes családoknak és mozgássérültek számára is.

A Halkidikin megbúvó valamikori 700-800 lakosú kis halászfalvak mára már igazi turistaparadicsommá nőtték ki magukat, a vendéglátás pedig kiválóan alkalmazkodott a magyar turisták igényeihez. Sok helyen tavernákban, éttermekben, kávéházakban és pizzériákban magyar nyelven is kiírják az ajánlatokat.

Szálláshelyek

Halkidikin közel 500 szálloda üzemel minden kategóriában. A legkisebb 10 ágyas családi fogadóktól az 1200 férőhelyes luxusszálodákig a félszigeten minden megtalálható. A nagy szállodák szinte kivétel nélkül az EMAS környezetbarát szisztéma szerint üzemelnek. Aki viszont az egyszerű apartmanokat, családi fogadókat és a házi kosztot keresi, azoknak számára van a legtöbb ajánlat. Az érdeklődők a legjobban teszik, ha még szezon előtt megrendelnek egy katalógust a Halkidiki szálloda szövetségtől és időben lefoglalják szálláshelyeiket.

Előző
  • 1
  • 2
Következő