A népszerű egzotikus üdülőhelyek, mint Fiji, a Seychelles-, vagy a Maldív-szigetek könnyen eltűnhetnek a turisztikai palettáról néhány évtizeden belül, ha a globális felmelegedésnek köszönhetően a megemelkedő tengervízszint elmossa a festői partszakaszokat. Ezeket az országokat egy azonban egy sokkal közelebbi veszély is fenyegeti: az újonnan kivetett adók és a különböző zöld aktivista szervezetek kampányai arra serkentik az utazókat, hogy otthonmaradásukkal védjék a környezetet - írja a New York Sun.

A légi utazást ellenző nemzetközi mozgalom jelenleg Nagy-Britanniában és Németországban a legaktívabb és e csoportok tevékenységét meglehetős aggodalommal figyelik az idegenforgalom hivatalos szervei, s főképpen azok az utazási irodák, hotelláncok és légitársaságok, amelyek a Karib-térségbe és Dél-Ázsia kedvelt nyaralóhelyeire visznek utasokat.

A Karibi Turisztikai Szervezet londoni képviselője az újságnak elmondta, hogy a jelenség minden korábbinál intenzívebb, s több olyan lobbi-csoport is működik, amely a repülés, és főleg a hosszú távú repülés káros hatásaira hívják fel a figyelmet.

A Fiji szigetén működő Air Pacific légitársaság szóvivője a témához kapcsolódóan elmondta, a szigetország létérdeke, hogy a klímaváltozás elleni harccal megőrizze természeti értékeit és szépségét, de ezt semmiképpen sem a turisták számának mesterséges, például különféle adók kivetésével elért csökkentésével képzeli el.

Érdekesség, hogy Nagy-Britanniában a mozgalom élharcosai közé két olyan szervezet is tartozik, amely korábban meglehetősen nehezen értett szót: a Greenpeace és a Konzervatív Párt - írja a New York Sun.