Már a Holdat kínálják az űrturistáknak

2007.04.16. 18:51

A Space Adventures amerikai cég már a Holdra toboroz űrturistákat - nyilatkozott a The Washington Postnak Eric Anderson, a cég alapítója, aki szerint Charles Simonyi kalandja is azt bizonyítja, van kereslet az űrlátogatásokra. A Holdutazás ára jelenleg 100 millió dollár körül van.

A most 32 éves Andersonnak sok kétkedőt kellett meggyőznie, amikor kilenc évvel ezelőtt 500 ezer dolláros hitelből útnak indította vállalkozását, de számításai beváltak.

A jelenleg is az űrben tartózkodó magyar származású amerikai űrturista, Simonyi Károly naponta 16-szor kerüli meg 27 ezer kilométeres óránkénti sebességgel a Földet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén, ahol tudományos kísérleteket végez, fotókat készít a Földről és nem utolsósorban élményeiről webnaplót vezet. Utazását, akárcsak a négy előző űrturista űrbeli látogatását a Space Adventures szervezte meg, amely 2011-re már Hold-utazást hirdet nem csekély 100 millió dollárért.

Anderson úgy fogalmazott: az úgynevezett űrturizmus, Simonyi és elődei mérföldövet jelentenek az űr meghódításában. Az űrutazási ügynökség - amelynek mindössze 20 amerikai, továbbá oroszországi alkalmazottja és egy tokiói ügynöke van - eddig 150 millió dollár jegybevételre tett szert. Ennek az összegnek jelentős része az orosz űrügynökséghez vándorol az űrhajók és a berendezések használatáért.

Azonban nemcsak az eddigi öt milliárdos űrturista utazásairól van szó, a Space Adventures olcsóbb űrkalandokat is kínál az érdeklődőknek. A cég már mintegy kétezer fős vevőkört alakított ki.

A legnépszerűbb a zéró gravitációs utazás, amikor egy arra alkalmas repülőgéppel utazva, mintegy 20 másodpercnyi súlytalanság élményével térhetnek vissza a Földre azok, akik egy 3495 dolláros jegy ellenében ilyen útra vállalkoznak.

Azok, akik a kozmoszból a légkörbe történő visszatérés egyedülálló tapasztalatára vágynak, 7800 dollárért beülhetnek egy különleges centrifugába. Azért, hogy valaki átélje a rakéta felbocsátásának perceit, már 8500 dollárt kell fizetni, igaz, a kalandvágyók ez esetben már egy valódi űrhajóban élvezhetik a szimulációt.

 


Űrutazás a Virginnel

 

A Space Adventures az oroszokkal együttműködésben egy olyan űrjármű kifejlesztésén dolgozik, amellyel a tervek szerint 90 perces űrugrást lehet majd tenni az atmoszférába; a vállalkozó kedvűek öt percig lebeghetnek a súlytalanságban. Ennek az ára 102 ezer dollár lesz. Az amerikai vállalat 265 millió dollárt költ egy szingapúri és egy Egyesült Arab Emirátusokban lévő űrkikötő megépítésére. Az érdeklődés óriási, már csaknem kétszázan lekötöttek maguknak egy ilyen utat, kifizetve összesen mintegy 3 millió dollárnyi előleget.

Az űrugrás élményét más cég is kínálja. Min arról korábban már beszámoltunk, a Virgin birodalomhoz tartozó Virgin Galactic űrtársaság már árulja is a jegyeket első turistaűrhajója, a SpaceShipTwo fedélzetére, mintegy 200 ezer dolláros áron.

A coloradói születésű Eric Anderson elmondta, kis korától űrhajós szeretett volna lenni. A középiskolában azonban elromlott a látása, így álma nem teljesülhetett. Később a NASA-hoz szegődött, programozással foglalkozott, és 23 éves volt, amikor megalapította a Space Adventures céget. Nem tartja kizártnak, hogy a másfél órás űrugrást ő is kipróbálja.