Nyugi és adrenalin-fröccs a Szigeten túl

2007.05.08. 13:36

Egy hajnalig tartó fárasztó zúzás után a legedzettebb szigetlakónak is szüksége lehet egy kis lazításra. Néhány HÉV-megállóra a Szigettől egy sokkal nyugalmasabb világban pihenhetik ki a fáradalmakat, de az adrenalin-rajongóknak sem kell búslakodniuk. Alternatív programok szigetelőknek a Duna-kanyarban.

Korábban megnéztük, hogy milyen kikapcsolódási lehetőségeket kínál a főváros a koncertekben, bulizásban megfáradt szigetelőknek, most Budapesten kívüli helyeket ajánlunk, amelyek könnyen elérhetők a tömegközlekedési eszközökkel.

Az egyik ilyen helyszín szinte magától értetődő, elég, ha csak a mindenki által ismert HÉV-re nem Budapest felé szállunk fel, hanem az ellenkező irányba. A megfelelő kiegészítő jegyek megvásárlásával alig háromnegyed óra alatt Szentendrére, a művészetek városába juthatunk. A HÉV-állomástól néhány perces sétával érhető el a városka legszebb része, a Fő tér, ahonnan az összes fontos látnivaló könnyen elérhető.

Szentendre talán legnagyobb vonzereje sajátosan mediterrán hangulata, ami az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki, amikor a törökök kiűzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, a szlovák, német és görög telepesek népesítették be. Ennek a felvirágzásnak az emlékeit mindmáig őrzik a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szűk sikátorai.

Nyugi

Aki csak egy céltalan séta erejéig kirándul el a városba, mindenképpen kezdje a gyaloglást a Várdombon, ahol a katolikus templom mellől csodálatos kilátás nyílik a szentendrei háztetőkre és a Duna túloldalán, a Szentendrei-szigetre. A sétát a Belgrád-templom mellett elhaladva a Szamár-hegy hangulatos utcáin folytassuk, majd visszafelé a Duna-korzó egyik hangulatos kávézójában pihenjük ki a fáradalmakat!

Szentendre kitűnő célpont lehet azoknak is, akik a Sziget zenei kínálata mellett némi egyéb kulturális élményre is vágynak. A városban számtalan kisebb múzeum és kiállítóterem várja a látogatókat, nem egy közülük egészen speciális témákban. A városban járva nem szabad kihagyni Czóbel Béla festőművész múzeumát, vagy a híres keramikus, Kovács Margit gyűjteményét. Szentendre talán legismertebb múzeuma a város szélén található szabadtéri skanzen, ahová rendszeres buszjárat indul a HÉV-állomásról. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban különböző magyarországi tájegységek építészeti és tárgyi emlékeivel ismerkedhetnek meg a látogatók, valamint a múzeum területén időszakos kiállítások is megtekinthetők. Felnőtteknek 1000 forintba, diákoknak 500 forintba kerül a belépő.

Szentendrét az édességek kedvelőinek is érdemes felkeresniük, hiszen a városban csokoládé és marcipánmúzeum is várja a látogatókat, ahol természetesen ki-ki meg is kóstolhatja a finomságokat. Az elmúlt években kötelező szentendrei látnivalóvá vált a Fő térről a Várdombra vezető sikátorban található lángosos, s nem járunk messze az igazságtól, ha azt írjuk, hogy az általunk valaha próbált legfinomabb lángost árusítják itt. Kötelező kipróbálni!

Izgi

Ha egy hangulatos kisvárosi sétánál izgalmasabb időtöltést szeretnénk választani, érdemes ellátogatni Visegrádra, a Duna-kanyar talán legszebb részére. A városba Szentendréről és az Árpád-hídi buszállomásról is rendszeresen indulnak autóbuszok. Bár a hegy tetején lévő Fellegvárhoz autóval és busszal is fel lehet jutni, de a gyalogos mászástól sem kell megijedni. A buszmegállóhoz közel található az ország egyik legszebb reneszánsz emlékműve a visegrádi királyi palota, amelyet a 14. században Károly Róbert uralkodása idején kezdtek építeni. Innen rövid sétával érhető el a visegrádi várrendszer alsó része, az őrtoronyként funkcionáló híres Salamon-torony. Innen az egykori völgyzáró fal mentén meredek ösvény vezet a Fellegvárba, amelyet az utóbbi évek során szépen felújítottak. A fárasztó kapaszkodó után bőségesen kárpótol mindenkit a várból elénk táruló kilátás. A várban egyébként állandó vártörténeti kiállítás, Szent Korona történeti kiállítás és panoptikum is működik.

Akinek a hegymászás után még maradt némi energiája, kipróbálhatja a közeli canopy-t, ami nem más mint a magasban felfüggesztett drótkötélpálya, amelyen a vállalkozó kedvűek bukósisakban és biztonsági felszerelésbe öltözve száguldozhatnak az egyes-állomások között. A 900 méter hosszú pályán egy menet mintegy 50 percig tart, s a pálya legmagasabb pontja 14 méter magasan van. A canopy-túráért 3900 forintot kell leszurkolni.

Szintén adrenalin-növelő program lehet az ország első nyári bobpályája is. Jelenleg két különböző pályán száguldozhatnak a vendégek, amelyek 700 méter hosszúak, kormányozni nem, csak fékezni kell. Egy menetjegy ára 350 forint, a hatos csomag 1800 forintba kerül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK