Átadták a tatai Esterházy-pálmaházat

2007.05.18. 9:23

Rendezvényházat és konferenciaközpontot alakítottak ki Tatán, abban az épületben, melyet még 1870-es években az Esterházy család épített pálmáinak teleltetésére.

A pálmaház az 1787-ben épült tatai Angolkertben található, mely az ország legnagyobb épített parkjainak egyike. Az épület 5-6 méteres belmagasságú terét egy 12 méter magas kupola koronázta. Az Esterházyak előbb itt teleltették kevésbé hidegtűrő növényeiket, majd az Angolkertet felkereső pesti polgárok felfrissülését szolgáló kioszkot alakítottak ki a pálmaházból.

A szocializmus éveiben ifjúsági szálló lett az épületből, a különleges hangulatot adó hatalmas ablakokat megszüntették, a teret válaszfalakkal apró szobákra szabdalták. Később a létesítmény éveken át romos állapotban volt.

A tatai műemlékek hasznosítására létrehozott Kristály Kht. a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében nyert vissza nem térítendő támogatást a korhű felújításra. A pályázat támogatásával 528 négyzetméteren történt meg a műemléki rekonstrukció, 200 négyzetméteren a pályázó saját forrásaiból fedezte az újjáépítést.

Az átadás után egy csaknem 200 főt befogadó nagytermet és összesen 150 fő elhelyezésére alkalmas szekciótermeket alakítottak ki. A Pálmaház alkalmas lesz konferenciák, fogadások, kamaraszínházi előadások, zenei esték megtartására is.

A létesítmény lesz az Angolkert látogatói központja, az itt kínált italkülönlegességek a kávéházi hangulatot hozzák vissza a műemléki környezetbe, miközben a vendégek megtekinthetik a park történetét bemutató fényképkiállítást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK