Spórolási trükkök repjegy-vásárláshoz

2007.05.18. 8:53

Aki igazán olcsó nyaralást szeretne, annak bizony időt kell szakítania a legjobb árú repülőjegyek felkutatásához. A magyar utazóknak egy hosszabb, vagy távolabbi utazás tervezésekor a teljes útiköltség nagy részét a repülőjegyekre kell félretenniük, s bizony sokakat a magas árak riasztanak vissza a repüléstől. Nézzük, hogyan találhatjuk meg a legolcsóbb megoldást!

A repülő-jegyvásárlás hasonló egy cipővételhez, míg megtaláljuk a tökéletes darabot, több tucat boltot járunk végig és temérdek cipőt próbálunk fel, mire egynél véglegesen megállapodunk. A rutinos utazók a repülőjegy megvásárlása előtt hasonlóan járnak el, minél több foglalóoldalt, generátor szájtot, vagy légitársaságok weboldalait böngészik át a lehető legjobb árú jegy megszerzéséhez.

A művelet meglehetősen idő- és türelemigényes: nemcsak a megfelelő weboldalt kell fellelnünk, hanem az utazás időpontját is rugalmasan kell alakítanunk a jó árak kedvéért, sőt ma már az sem mindegy, hogy mikor vásároljuk meg a jegyet. Működnek olyan foglalóoldalak, amely amolyan repülőjegy-tőzsdeként működnek, azaz tanácsot adnak az utazóknak, hogy egy adott szakaszra szóló repülőjegyet mely pillanatban vásároljanak. Ezek a korábbi évek tapasztalatait, árait és a vevők szokásait vetik össze és így állapítják meg a repülőjegy "árfolyamát". Ha képesek vagyunk elegendő időt szánni a kutatómunkára, busásan megtérülhet a fáradozásunk: komoly összegeket takaríthatunk, meg még mielőtt elindultunk volna a nyaralásra. Nézzük meg, hogyan?

Vásároljon minél korábban!

Főként a nyaralási főszezon idejére jellemző, hogy az utazás időpontjához minél közelebb foglalunk le egy repülőjegyet, annál többe kerül fog kerülni a tikett. Kevesen tudják, hogy a hagyományos légitársaságok járataira szóló jegyek ára is - fapadosokhoz hasonlóan - folyamatosan változik. Ennek részint az az oka, hogy a mindenkori repülőtéri illetékek nagyságát olyan dolgok befolyásolhatják, mint a kőolaj világpiaci ára, egy-egy terrormerénylet, vagy természeti katasztrófa. Másrészt a repülőjegyek alapára is változik aszerint, hogy például a turistaosztályon belül mely úgynevezett foglalási osztályra sikerül jegyet szereznünk.

Általánosan jellemző, hogy a hirdetésekben látott kedvező áru repülőjegyek csupán korlátozott számú helyre szólnak, amikor ezek elfogynak, a légitársaságok a következő adag helyet már egy más foglalási osztályon, magasabb áron dobják a piacra.

Emellett a jegyárak valamennyire kiszámítható ritmusban is változnak. Indulás előtt 21, 14, 7 és végül 3 nappal rendre emelkedik az ár, így ha a tudjuk az indulás időpontját és figyelembe vesszük ezeket a időhatárokat, nagyobb eséllyel pályázhatunk az olcsóbb jegyre. Főként a hosszú távú nemzetközi repülőjegyeknél tanácsos jóval indulás előtt, akár 3-6 hónappal korábban is lefoglalni a repülőjegyet, ami nemcsak azt jelentheti, hogy az ár is jobb lesz, hanem, hogy egyáltalán jegyhez jutunk. Ha ezeket a lehetőségeket elmulasztjuk, akkor a legjobban tesszük, ha kivárunk!

Vásároljon minél később!

Sokszor az indulás előtti utolsó pillanatokban sikerül a legjobb árú repülőjegyeket kifogni. Ez általában annak köszönhető, hogy a légitársaságok nem tudják mindig 100 százalékig megtölteni gépeiket. Sok légitársaság rendszeresen tájékoztatja utasait hírlevelekben, vagy a honlapján keresztül az éppen aktuális akciókról, érdemes minél többre feliratkozni! S ha már az akciókat említettük, hasznos tudni, hogy a legjobb akciókat mellékszezonban csíphetjük el, hiszen ilyenkor amúgy is kevesebben utaznak egy adott országba, mint főszezon idején, a légitársaságok ekkor még nehezebben értékesítik szabad helyeiket. Dél-kelet Ázsiába például a nyári hónapokban kifejezetten alacsony áron kínál jegyet Budapestről néhány légicég.

Vannak tipikusan az úgynevezett last minute árú repülőjegyekre specializálódott weboldalak - pl. a LastMinuteTravel.com - amelyeket érdemes vásárláskor böngészni.

Ne kapkodjon!

Nem számít, mennyire kecsegtetően hangzik az első felkínált ár, vegyük a fáradtságot, hogy megnézünk más forrást is, s ha a későbbiekben mégis ez bizonyult a nyerőnek, még mindig visszatérhetünk. Kezdjük a keresést a legnagyobb utazási oldalakon, akár magyar, akár angol nyelven. Ha az utóbbinál maradunk, próbálkozzunk a Travelocity-n, vagy az úgynevezett aggregátor szájtok egyikén, - ezek összehasonlítják az adott útvonalon rendelkezésre álló repülőjegy árakat - amilyen személyes kedvencünk a kayak.com.

Az ilyen portálok segítségével kapunk egy általános képet, hogy mely légitársaságok repülnek a kiválasztott útvonalon, s hogy nagyjából milyen árakra és szigorításokra számíthatunk. Ezekkel az információkkal felszerelkezve látogassunk el közvetlenül a légitársaságok honlapjaira, ahol meggyőződhetünk arról, hogy vannak-e különleges kedvezmények, éppen aktuális akciók a kiválasztott célpontba, vagy találunk-e a korábbiaknál olcsóbb jegyeket. Néhány légitársaság garantálja, hogy a járataira szóló legolcsóbb jegyeket kizárólag a saját weboldalán lehet csak megvásárolni.

Ha még ezek után sem járunk sikerrel, ne adjuk fel, várjunk! Egyre több foglalóoldalon érhető el olyan szolgáltatás, ahol megadhatjuk, hogy mekkora összegért vagyunk hajlandóak megvásárolni egy repülőjegyet, s a rendszer e-mailben értesít minket abban a pillanatban, ha a kiválasztott repülőjegy ára erre a szintre süllyed.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK