Várhatóan mintegy félmillióan utaznak a Balatonra az idén május és szeptember között - mondta a Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) marketingigazgatója a Szent Miklós hajón megrendezett balatoni szezonnyitó sajtótájékoztatón kedden. Egy felmérésből kiderül, hogy a Balatonon idén is olcsóbban nyaralhatunk, mint a tengerparti üdülőhelyeken.

Az MT Zrt. által készített felmérésből kiderül, hogy a magyar háztartások 41 százaléka tervez utazást 2007 május-szeptemberében. Az utazást tervezők héttizede belföldön utazik, ezen belül 58 százalék csak belföldi, 13 százalék pedig belföldi és külföldi utazást is tesz - ismertette a marketingigazgató.

A felmérés szerint a belföldi utazások mintegy fele a Balatoni turisztikai régióba irányul, amelyet Észak-Magyarország 13 százalékkal és Észak-Alföld 12 százalékkal követ. A belföldi utazás átlagos időtartama várhatóan 5,5 éjszaka lesz, az utazások ötödét egyhetesre tervezik.

Róna Iván, a társaság vezérigazgatója közölte: cél, hogy a Balatonra látogatók ne csupán egy "fürdőkádat" lássanak, hanem ismerjék meg a környék színes programkínálatait is. A vezérigazgató elmondta: tavaly 1,1 millió vendég mintegy 4,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,2 százalékkal nőtt, míg a vendégéjszakáké 3,7 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. A vendégéjszakák számának mérséklődése elsősorban azzal magyarázható, hogy megváltoztak az utazási szokások. Ma már egy év alatt többször több helyre utaznak a vendégek - mondta Róna Iván. Tavaly egyébként a vendégéjszakák 53 százalékát belföldi vendégek töltötték el a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken.

A térség szobaárbevétele 2006-ban 17,7 milliárd forint volt, 10 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A szállodák egész évben 40,6 százalékos átlagos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

A Magyar Turizmus Zrt. az idei főszezon elején is kutatást végzett a Balaton és a legnépszerűbb európai tengerpartok, illetve a Balaton versenytársainak számító legfontosabb tavak turisztikai szolgáltatásainak összehasonlítása céljából. A felmérés szerint a Balaton az elmúlt évekhez hasonlóan idén is olcsóbb a legfontosabb versenytársaknak tekintett európai tengerparti és tóparti úti célokkal.

A szállásdíjak, a vendéglátó szolgáltatások árai a Balatonnál európai viszonylatban az átlagosnál alacsonyabbak. Egy adag leves és egy főétel a Balaton-parton átlagosan 9,2 euróba, míg Horvátországban 12,5 euróba, az olasz tengerparton 27 euróba, a Wörthi-tónál 17,8 euróba kerül. Egy üveg márkás sörért a Balatonnál átlagosan 2 eurót kérnek, ezzel szemben az átlagár meghaladja a 3 eurót Ausztriában, Olaszországban és Törökországban.

A legolcsóbb európai tengerparti úti cél az idén is Törökország. A legdrágább Franciaország, amelyet Olaszország és Spanyolország követ.

Vörös Lajos, a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limonológiai Kutató Intézet doktora elmondta: a sokmilliárdos beruházások eredményesek voltak és napjainkban a tó algákban leggazdagabb területén, a Keszthelyi-medencében sincs annyi alga, hogy az ellehetetlenítené a fürdőzést.