Szubjektív hazai strand-szépségverseny

2007.06.02. 15:52

Tóban, folyóban, tengerben, vagy mesterséges strandon? Kinek-kinek eltérő a véleménye, hogy melyik a legkellemesebb vízparti kikapcsolódás. Van, akit az átláthatatlan élővíz, s akad, akit a klóros medencevíz zavar. A strandokon ráadásul ma már a kiszolgálás minősége és a felszereltség sem közömbös. Kedvenc strandjaink, avagy mi van a Balatonon túl?

Mi mást csináljon a munkában megfáradt polgár a várva várt hétvégén, ha a rekkenő hőségben kicsit ki szeretne szabadulni a beton- és kőrengetegből, mint keres magának egy vízparti helyet, ahol kicsit lehűtheti magát, vagy egy jó hideg sörrel a kezében hűsölhet az árnyékban. Ehhez választhat folyópartot, bányatavat, költheti a pénzét hatalmas aquaparkokban, vagy egyszerűen fogja a családot, gyereket, barátnőt és kivonul valamelyik szimpatikus strandra. Tanácstalan olvasóinknak szeretnénk segítséget nyújtani, néhány, általunk kipróbált és jónak találtatott élő- és mesterséges strand bemutatásával a fővárosban és vidéken.

A Római

Budapesten - a Lukács-fürdőt leszámítva - egyértelműen a Római strand a kedvencünk. A fővárosiak autóval a Szentendrei útról közelíthetik meg a strandot, de ennek hátránya, hogy ha későn érkezünk, bizony nehezen találunk parkolóhelyet. Mehetünk HÉV-vel is, amelyről a Római fürdő megállónál kell leszállnunk.

A strand helyén már a római korban is források voltak, amelyek környékét szent helyként tisztelték az itt élők. A strand területén egy szentély alapfalait is feltárták a régészek. A középkorban, Mátyás király idején a területen lévő tó partján kórház működött.

A legújabb kor strandkultúrája 1930-ban kezdődött, amikor megalapították a Római Fürdő Rt.-t. A strand a háború után jó néhány évig elhanyagolt állapotban volt, s csak 1964-ben nyitotta meg kapuit a máig látható formában.

A Római kétségtelen előnye a többi nagy fővárosi stranddal ellentétben, hogy szinte sosincs elviselhetetlenül nagy tömeg, s a strandolók részére hatalmas zöld terület áll rendelkezésre.

Legutóbb 2000-ben végeztek nagyobb felújításokat a strandon, ekkor három medencét korszerűsítettek, a legnagyobb strandmedence élménymedencévé alakult át csúszdákkal, pezsgőfürdővel, a gyermekmedence pedig játszóparadicsommá vált a gyerekek számára. A csúszdák közül említésre méltó a "Fekete lyuk" csúszda, vagy a sodrófolyosó, de van minicsúszda, pezsgőfal, vízágyú, finn szauna, gőzkamra és hűtőfürdő is.

A Római minden nap 9-től este 7 óráig tart nyitva, az egész napos szekrényes belépők felnőtteknek 1500 forintba, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 1300 forintba kerülnek. A kabinos belépőkért 1800 forintot kell kifizetni.

Az ország legfestőibb strandja - Lepence

Tovább haladva észak felé, Budapesttől alig 40 kilométerre található az ország egyik legszebb fekvésű mesterséges strandja, a Lepencei strandfürdő. Az erdős hegyoldalban épült strand területéről fantasztikus kilátás nyílik a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között kanyargó Dunára.

Forrás: [origo]Ű
A festői Lepencei strand

A lepencei strandra Budapestről autóval Szentendre érintésével juthatunk el, majd innen a 11-es úton haladva Visegrád után érkezünk meg a strandhoz. Budapestről az Árpád-hídi buszállomásról indulnak távolsági buszok a strandhoz. A fővárosból mehetünk hajóval is, de ebben az esetben korán induljunk, az út mintegy 3 óráig tart.

A strand különleges hangulatát a teraszosan kiépített termálmedencék adják, amelyeket a területen saját forrásból, 1400 méter mélyről feltörő 39 fokos termálvízzel töltenek fel. A strandon ezen kívül 33 méteres feszített víztükrű úszómedence és gyermekmedence is várja a látogatókat. A termálvíznek gyógyászati kezelésre is alkalmas, gyulladáscsökkentős hatása van.

A strand területéről a 90-es években értékes régészeti leleltek is kerültek elő, például egy 18x18 méter alapterületű őrtorony maradványai, amely a szintén itt talált tábla tanúsága szerint Valentiánusz Fláviusz császár építtetett i. sz. 364 és 375 között.

A 2400 fő befogadására képes strandfürdő minden nap reggel 6-tól este 6 óráig tart nyitva, a felnőtt napijegy 1100 forintba, a gyerekbelépő 600 forintba kerül. Aki több napra, vagy egy hétvégére érkezik, a közeli Visegrádon szinte minden kategóriában talál szálláshelyet.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK