Ausztriában immár 16 éve várják a természetbarátokat és a séta megszállottait a kifejezetten ilyen célra kialakított túrafalvak. A megbízhatóság jeleként minden évben megjelenik az aktuális túrakatalógus is a legjobb túracélpontokkal, amelyek újabb és újabb kalandokra csábítanak. Túrajavaslatok Tiroltól Burgenlandig.

A kirándulás, túrázás fogalma és fő témája komoly változáson ment keresztül az elmúlt években, aminek köszönhetően egy túrázással töltött üdülés manapság már minden további nélkül versenyezhet egy tengerparti nyaralással.

Ausztria túrafalvaiban mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb túraútvonalat, és kikapcsolódási lehetőséget legyen szó családi barangolásról, a hegycsúcsok meghódításáról, a sziklamászásról, lendületes nordic walkingozásról vagy egyszerű sétálásról. A szálláshelyek terén is egyedülálló sokszínűség várja az üdülővendégeket a kempingektől az ötcsillagos szállodáig. Ausztria túrafalvainak katalógusát már csak azért is érdemes beszerezni, mert hasznos és informatív segítséget nyújt a túrázással töltött üdülések megtervezéséhez. A katalógusban egész Ausztriából 48 régió túraajánlatai találhatóak meg. Ezekből most csak néhányat emelünk ki Tirolból, Felső Ausztriából és a magyar határhoz legközelebb eső Burlenlandból.

Felső-Ausztria

Felső-Ausztria területe 11 980 négyzetkilométer, lakosainak száma 1,3 millió, akik túlnyomórészt a bajor nyelvjáráshoz tartozó nyelvet beszélik. A domborzat függvényében az ember ezt a vidéket is a saját szolgálatába állította: a kis- és középüzemek adják mindenütt a gazdaság alapját, de legalább ilyen fontos gazdasági tényező az idegenforgalom és a mezőgazdaság is. Felső-Ausztriát sokan Ausztria kicsinyített másának nevezik. Itt kicsiben megtalálható mindaz, ami az ország sokszínűségét adja: az Alpok jégtakaróval borított csúcsai délen, a tiszta vizű hegyi tavak, a termékeny Elő-Alpok, és a Linz körüli hatalmas erdőségek.

Ezen a mesés vidéken legtöbben a Kalkalpen Nemzeti Parkot keresik fel. Az Ennstal völgyébe évente többszázezer turista látogat el. A régió mintegy 1610 kilométernyi túraútvonal-hálózata 320 és 2500 méteres magasság között húzódnak. A napokban fejezték be a hegyi kunyhók és menedékházak karbantartási munkálatait is, így indulhat sok más mellett az egyik legnépszerűbb túraajánlat, a csomag nélküli hegyi túra. A csomag nélküli hegyitúra lényege, hogy hátizsák, víz és egyéb szükségletek nélkül vágnak neki a kalandorok a többnapos kirándulásnak, s csak az útvonalon található hegyi menedékházakban vesznek magukhoz élelmet és vizet.

Léteznek ennél jóval egyszerűbb túrák is. Ilyen például a hegyi kunyhó túra, vagy a vezetett erdei séta. Ennstal völgyében itt-ott felvonók és panorámás hegyi liftek teszik izgalmasabbá a kirándulásokat. A napokban kezdődő hegyi fesztivál egészen szeptember 10-ig kínál programokat. Felső Ausztriában érdemes felkeresni még Attersee, Traunsee, Grünau im Almtal, Salzkammergut/Bad Ischl, Mondsee és Irrsee valamint Mühlviertel vidékeit is.