A tömegturizmusnak is jelentős szerepe van a légkör felmelegedésében - figyelmeztetett Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára a Turisztikai Világszervezet madridi tanácskozásán. A megoldás nem a turizmus fékezése lenne.

Évente mintegy 840 millió ember lépi át országa határait és egyre több ember utazik saját országán belül is. Ezek a tömeges utazások számottevő módon hozzájárulnak az üvegház-hatást előidéző gázok kibocsátásához - mutatott rá az ENSZ-főtitkár, aki ebben az összefüggésben a turisták által kedvelt légi közlekedést is a környezeti kár egyik forrásaként említette.

Az ENSZ-főtitkár keddi nyilatkozata szerint azonban a megoldás nem a turizmus fékezése, hanem olyan intézkedések foganatosítása, amelyek csökkentik az idegenforgalom okozta környezeti károkat.

A turizmus ugyanis, hangsúlyozta az ENSZ-főtitkár, segíti a kultúrák közötti megértést, fellendíti a gazdaságot és visszaszorítja a szegénységet, eszköz a kevésbé fejlett országok számára ahhoz, hogy növeljék részesedésüket a világgazdaságban, és olyan hagyományos gazdasági ágazatok támogatásával, mint a kézművesség és a textilipar, fontos szerepet játszik a kultúrák megőrzésében.