Naturista wellness és horgászparadicsom a Balatonnál

2007.06.12. 15:23

A naturisták és a horgászok paradicsoma lehet a nem túl távoli jövőben Balatonberény. Többmilliárd forintos fejlesztésekkel naturista wellness központot, horgász és vitorlás-paradicsomot alakítanák ki a nyugati medencéjében lévő somogyi településen.

A településen naturista szálloda építését tervezi egy utazásszervezéssel, ingatlanforgalmazással, pénzügyi befektetéssel foglalkozó társaság, egy másik pedig horgászparadicsomot kíván kialakítani a balatoni üdülőhelyen - mondta Horváth László polgármester a távirati irodának.

Balatonberényben - az országban elsőként -1987 óta üzemel Európa egyik legnagyobb naturista strandja és kempingje, amelyre az elmúlt két évtized során mintegy 300 millió forintot költöttek.

A nádasokkal övezett, közvetlen vízparti, csaknem hat hektáros területen található, a külföldi turisták körében ismert és népszerű kempinget szeretnék bővíteni, felújítani és korszerűsíteni ám erre az önkormányzatnak nincs pénze - mondta a polgármester, hozzátéve: ezért is fogadták örömmel a befektető ajánlatát.

A tervek szerint a beruházók egy már meglévő létesítményt akarnak átalakítani, s ajánlatot tettek a helyi naturista strand megvásárlására is. Az elképzelések szerint a két létesítmény összekapcsolásával egy ma még újdonságnak számító naturista wellness központot hoznának létre a községben, előreláthatóan két éven belül.

A szezon nyitányaként vasárnap megtartott üdülőhelyi fórumon a naturista szálloda építése is szóba került, a helyieket megosztották a tervek - tájékoztatott a fogadtatásról Horváth László, megjegyezve: azt viszont megnyugvással vették tudomásul, hogy a 400 millió forintos vételárat egy elkülönített számlán kezelnék, s a mintegy 1200 lakosú település fejlesztésére, a többi között közművesített telkek kialakítására fordítanák.

A süllőben gazdag berényi térség a horgászoknak is kedvelt üdülőhelye lehet. Egy 2,2 milliárd forintos beruházás eredményeként a tervek szerint már a következő évben birtokba vehetik a számukra kialakított területet.

Az üdülőfalu hamarosan vitorláshajóval is megközelíthető lesz - jelezte az önkormányzat vezetője. Mint elmondta, egy helyi társaság 250 vitorlás és a Balatonon közlekedő hajók fogadására is alkalmas kikötő építését tervezi. A közel egymilliárd forintos fejlesztéssel 2009-re szeretnének elkészülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK