Magyarország tíz nemzeti parkját ismerheti meg a nagyközönség június 18-től június 24-ig a Magyar Nemzeti Parkok Hete rendezvénysorozat keretén belül. A parkok többek közt szakvezetéses kirándulásokkal, biciklitúrákkal, madármegfigyeléssel, éjszakai túrákkal, szekérkirándulással és Szent Iván napi vígasságokkal várják az érdeklődőket. A nemzeti parkok péntektől vasárnapig a Pálvölgyi-cseppkőbarlang előtti réten mutatkoznak be.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete június 18. és 24. között várja a zöldutazókat ingyenes garantált programokkal, ingyenes és kedvezményes belépőkkel, szakvezetéses túrákkal, szálláskedvezménnyel. A nemzeti parkok hete keretében június 15-17. között az ország mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik Budapesten, a Pál-völgyi barlang kőfejtőjénél.

Az akcióhetet szállásdíjkedvezmények is kiegészítik. Az ország 170 szálláshelye csatlakozott az akcióhoz. A Magyar Szállodaszövetség 2007. június 1. és 30. között az akció csatlakozott szálláshelyein 2 éjszaka áráért 3 éjszakát tölthetnek el az érdeklődők, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének csatlakozott tagjai június 15. és 24. között 50 százalékos kedvezményt nyújtanak a zöldturistáknak, és az ifjúsági szálláshelyeken is hasonló kedvezményekre számíthatunk a nemzeti parkok hetében.

A Pálvölgyi-cseppkőbarlangnál június 17-ig tartanak a nagyközönség számára a programok. Lehetőség lesz megismerni mind a tíz nemzeti parkot és a zöldturisztikai civilszervezeteket, szerepel a programban kirakodóvásár, hagyományőrző kézművesek bemutatói és bioétel-kóstoló is. Mindkét hétvégi napon vezetett barlangtúrákon vehetnek részt a zöldutazók a Pál-völgyi, a Szemlő-hegyi és a Mátyás-hegyi-barlangban, valamint lesz természetismereti vetélkedő, geocaching és falmászás is. A rendezvényt "zöld-koncert" kíséri vasárnap.

A hétfőn induló "Magyar Nemzeti Parkok Hete" rendezvénysorozat keretében pedig az ország tíz nemzeti parkja minden nap garantált programokkal várja a természeti értékek iránt érdeklődő közönséget, továbbá a látogatóközpontok és bemutatóhelyek is ingyenesen vagy kedvezményesen látogathatók az akcióhét alatt. A Nemzeti Parkok egy hét alatt több mint százféle program segítségével mutatják be, miért is érdemes a szabadidőnket a természetben eltölteni.

Aggtelek

Az Aggteleki Nemzeti Parkban például élménytúrán vehetnek részt az érdeklődők a Fürkész tanösvényen, hucul lovakkal indulhatnak kocsikázni a hét minden napján és a gyerekeknek lesz Szent Iván napi játszóház is.

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország nemzeti parkjai közül az első, amelyet kifejezetten a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvására hoztak létre 1985-ben. A nemzeti park Észak-Magyarország karsztvidékén - a hajdani Gömör - Tornai- karszt részeként - a Sajó- és a Hernád folyó között, mintegy 20 000 hektár területen helyezkedik el.

Forrás: [origo]

A nemzeti park területén egyedülálló karsztjelenségek és barlangok találhatók, amelyek közül a leghíresebb, a Baradla-Domica barlangrendszer. A jelenlegi ismeretek szerint 25 kilométer hosszúságú barlangrendszer Magyarország és Szlovákia alatt húzódik és 1995 óta az UNESCO világörökség része.

A park területén a természeti értékek mellett kultúrtörténeti látnivalókat is találhatunk szép számmal. Ezek közül kiemelkedik a park déli részén található az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend egyik legjobb állapotban megmaradt kolostora, a martonyi Háromhegyi Pálos temlom- és kolostorrom.

Balaton-felvidék

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban a Tihanyi levendulafesztivállal, esti denevér megfigyeléssel, és éjszakai túrázással várják a látogatókat a Nemzeti Parkok hetében. A park mintegy 57 ezer hektáron helyezkedik el és a Balaton-felvidéki régió mellett magában foglalja a Kis-Balaton természetvédelmi területét is. A park, amellett, hogy az ország legjelentősebb és leglátogatottabb turisztikai területén fekszik, sajátos, csak erre a térségre jellemző természeti értékekkel is rendelkezik, például a Tapolcai-medence tanúhegyei, vagy a Keszthelyi-hegység. A park területén a nagy kiterjedésű tófelszín, mocsárvilág, hegységek, medencék és más tájegységek is megtalálhatók, ennek köszönhetően gazdag élővilággal találkozhat az idelátogató.

Forrás: [origo]

Az élővilág mellett földtani látnivalókban is gazdag a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, ezek közül kiemelkedik a Tihanyi-félsziget, de érdemes megemlíteni a vulkanikus működés következtében kialakult jellegzetes formájú hegyeket (Gulács, Csobánc), a Káli-medence kőtengereit, vagy a különböző barlangokat, víznyelőket.

A nemzeti park kultúrtörténeti látnivalói is érdemesek arra, hogy felkeressük őket. A meredek hegykúpon ülő hegyesdi vár, Rezi, Tátika, vagy Zádorvár romjai kitűnő kirándulási célpontok lehetnek.