A kontinentális Horvátország: Eszék (Osijek), Varasd (Varazdin), Csáktornya (Cakovec) és környéke mutatkozik be Isztria és Dalmácia után csütörtöktől három napon át Budapesten, a Vámház körúti Nagycsarnokban.

A vásárcsarnok főutcáján asztalkákon színes prospektusok, mindegyikben magyar nyelvű ismertetésekkel, mivel ez a térség, Kelet- és Nyugat Szlavónia, a Duna, a Dráva folyó vidéke és a Muraköz a magyar határ mentén húzódik. Az alkalmi színpadon eszéki tamburazenekar muzsikált, a vetítőn a baranyai városról készített film pergett. Az egyik asztalnál kóstolót osztottak a nevezetes szlavóniai kulenből, a vastag füstölt kolbászból. Királykék öltözékben, ezüst zsinórozással, oldalukon karddal eszéki pandúrok sétálgattak.

Sinisa Maurus, az eszéki idegenforgalmi hivatal munkatársa elmondta, hogy ezek a szép szál legények a XIX. században a város rendjét őrizték. Manapság a turistákat igazítják el a baranyai székhelyen. Felvilágosítással szolgálnak és apró ajándékokat osztogatnak a külföldieknek.

Eszéken látványosság az 1926-ból származó villamos, amellyel körbe lehet járni a várost, de a hétvégeken a csillag alakú várból, az óvárosból fiáker viszi az utasokat a központba. Minden hónap első szombatján bolhapiac, régiségvásár van az óváros főterén, a hónap utolsó péntekén pedig zene, tánc, különböző programok szórakoztatják a nagyérdeműt az egész városban, még az üzletek is nyitva vannak éjfélig.

Eszéktől nyugatabbra, a Bjelovar-Bilogora megye remek vadászterületeiről és állattenyészéséről, tejtermeléséről híres. A megye központjában, Bjelovaron minden szeptember elején nagy nemzetközi mezőgazdasági vásárt rendeznek - mondta Antun Turcic, a megyei idegenforgalmi közösség igazgatója.

A vásár igazgatója, Zlatko Salai hozzátette, hogy a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket és technikát mutatják be, és megtartják az 500 éves múltra visszatekintő marhavásárt is.

A Muraköz megye központja Csáktornya, a Zrínyiek ősi fészke a XVI-XVII. században. A szépen restaurált Zrínyi-várban június 27-től augusztus 2-ig Nyár a Zrínyi-várban címmel hangversenyek, kiállítások és gasztronómiai bemutatók lesznek.

A Nagycsarnokban az érdeklődő találhat egy olyan szórólapot, amelynek a belsejéből kivágott kuponnal Csáktornyán 50 százalékos kedvezményt adnak kávézóban és étteremben az italokra, és 10 százalék kedvezményt a szállodai szoba árából.

Varasd, amelyet Horvátország barokk fővárosának neveznek, a magyar történelem része is: 1181-ben, III. Béla király irataiban említik a nevét, s II. Endre 1209-ben szabad királyi várossá nyilvánította.

Elizabeta Dolenec, Varasd megye idegenforgalmi hivatalának igazgatója a Spancir Fesztiválra hívta föl a figyelmet. Egész augusztusban a városban utcaszínházi bemutatók, mutatványosok, zene, modern tánc, kortárs művészeti kiállítások, performanszok lesznek.

Várják a magyar turistákat a XI. Nemzetközi Csipke Fesztiválra, amelyet Varasd közelében, Ludbergben tartanak szeptember 20. és 23. között. A csipkekészítés tudománya azon a vidéken a XIV. századból, a pálos rendi szerzetesektől ered - tette hozzá Elizabeta Dolenec.