Az idei a sör nyara lesz Csehországban

2007.06.27. 10:15

Prága vagy Brno látnivalói, a temérdek gyönyörű kastély, vagy Karlovy Vary fürdői mellett a sör Csehország egyik legfontosabb turisztikai vonzereje. Az aranyló nedű a legtöbb cseh szemében nemzeti kincs. A nyár és az ősz folyamán a külföldiek is megismerkedhetnek a cseh sörkultúrával az országban megrendezendő számtalan sörfesztiválon. Ezekből ajánlunk néhányat.

A sörkultúrával csak felületes ismeretségben lévő külföldiek a "cseh sör" szókapcsolat hallatán elsősorban a jól ismert világmárkákra, a Pilsener Urquellre, a Budvarra, vagy a Staropramenre gondolnak, amelyek bár kétségtelenül ízletes fajták, az igazi élményt mégis a több százra tehető kisebb sörfőzdék italai jelentik. Bárki megismerheti ezeket a sörfajtákat, ha az idei nyáron ellátogat valamelyik híres csehországi sörfesztiválra, ahol nemcsak a söröket és a melléjük kínált ínycsiklandó ételeket kóstolhatják meg a vendégek, de zenei programok, rendhagyó sörgyártúrák és sörversenyek is várják a látogatókat.

Augusztus 10-11-e között 13. alkalommal rendezik meg például a Humpoleci Sörfesztivált, ahol a Bernard sörfőzdében tehetnek túrát a látogatók, valamint különböző zenei programokat kínálnak a szervezők.

Augusztus második hétvégéjén a Krkonose Sörfesztiválra látogathatnak el a magyar sörkedvelők Vrchlabi városában. A rendezvényen összesen tíz, kisebb-nagyobb sörfőzde vesz részt és a fesztivál látogatói szavazhatnak a helyszínen, hogy melyik cég készíti a legjobb italt. A programok reggeltől másnap hajnalig tartanak, s a városka főterén felállított bódékban mindenki megkóstolhatja a helyi specialitásokat is. A fesztiválon sörrel kapcsolatos ügyességi versenyek is lesznek, s egész nap zenekarok szórakoztatják a nagyérdeműt.

Szintén tradicionális sörfesztiválnak számít az augusztus 25-én megrendezendő Chodovar családi sörfőzde fesztiválja, amelyet Chodová Planában tartanak. A látogatók ilyenkor régi cseh ételkülönlegességeket kóstolhatnak a korsó sörök mellé, de az igazi különlegesség az ételek elfogyasztása után várja a látogatókat, ugyanis itt található Csehország egyetlen sörfürdője is, ahol bárki kipróbálhatja a különleges kezeléseket. A fesztiválon lehetőség nyílik egy rendhagyó sörgyár-látogatásra is.

Jelentős eseménynek ígérkezik augusztus végén az 50. alkalommal megrendezendő Komlóarató Fesztivál Zatec városában. A fesztivál látogatóit sosem felejtik el tájékoztatni a szervezők, hogy a cseh sörök különlegességét a kitűnő minőségű zateci komlónak köszönhetjük, többek közt. Az évről-évre visszatérő sok tízezer látogatót idén négy színpad programjai szórakoztatják majd, kipróbálhatják a komlószedést, és bemutathatják ügyességüket a sörtáncon, amikor is egy tele korsó sörrel a fejükön kell ropni a pattogós ritmusokra. Az ingyenes fesztiválon Komlókirályt és királynőt is választanak fellép a Aphaville és Karel Gott, s nem utolsó sorban 40 különböző cseh és külföldi sörféleség kóstolható.

Szeptember 8-án rendezik a Jindrichuv Hradec-i sörfesztivált, ahol nyolc környékbeli sörfőzde mintegy harminc főzetét kóstolhatják meg a látogatók. Lesznek rézfúvós koncertek, sörversenyek felnőttek és gyerekek számára és tombola is, ahol természetesen söröket lehet nyerni. A fesztiválon járva érdemes megkóstolni a dél-csehországi specialitásnak számító malac lakomát, a sült virsliket és a sörsajtot is. A belépőjegy 80 koronába, mintegy 2,8 euróba kerül.

Egynapos sörvásárt tartanak a Cerna hora sörfőzdében Blansko városa közelében szeptember 29-én. A neves fesztivált tavaly 15 ezren keresték fel, s idén a korábbiaknál gazdagabb, három színpadon zajló programokkal készülnek a szervezők. A belépés 90 koronába kerül.

S ha már sörfesztiválokról beszélünk, végül, de nem utolsó sorban kötelező megemlíteni a legnagyobbat, a Pilsner Fesztivált a sör fővárosában, a nyugat-csehországi Plzenben. Itt született a legendás, minden világos sörök atyja, a Pilsner Urquell. A sört egy Josef Groll nevű bajor sörfőzőmester állította elő 1842. október 5-én. Azóta a világon számtalan sört nevezünk plzeni típusúnak, az eredeti, világos aranyszínű, vékony hófehér habbal díszített, jellegzetes ízű fajta azonban mégiscsak ez.


A legendás sörgyár kapuja

A Pilsner fesztivált október 3-7. között rendezik, számos neves cseh zenekar fellépésével. Idén először a fesztivál elköltözik eredeti helyéről, a sörgyár kapujától és a gyártól a stadionon és a sörmúzeumon át egészen a város főteréig húzódó promenád várja a vendégeket, ahol a Pilsner Urquell Sörolimpiát is megrendezik. A belépés minden látogatónak ingyenes.