Wizz Air: a SkyEurope kivonulhat Magyarországról

Vágólapra másolva!
Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója szerint a magyar légiközlekedési piac a következő években jelentősen átalakul, várakozásai szerint például a SkyEurope diszkont légitársaság hónapokon belül kivonul a magyar és a lengyel piacról. A SkyEurope szóvivője a távirati irodának cáfolta, hogy a cég a kivonulást fontolgatná.
Vágólapra másolva!

A Malévet illetően Váradi József, a légitársaság veszteséges működésére és hagyományos pozícióinak gyengülésére hivatkozva drámai mértékben csökkenő kapacitással, a jelenleginél jóval kisebb üzemmérettel számol a jövőben. A változásokban a Wizz Air aktív szerepet vállal, drasztikus növekedést tervez - tette hozzá a vezérigazgató hétfői sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Wizz Air tárgyalásokat folytat a Budapest Airport új menedzsmentjével és Váradi József reményét fejezte ki, hogy a repülőtéri díjak hamarosan olyan mértékben mérséklődnek, hogy megteremtik a további jelentős bővülés lehetőségét. A csökkenés kívánatos mértéke Váradi József szerint legalább 25-30 százalék lenne. A vezérigazgató a magas költségeket okolta azért, hogy Ferihegy forgalma nem nő jelentősen és ellenpéldaként említette Lengyelországot, ahol mintegy fele akkora repülőtéri díjak mellett évről-évre jelentősen nő a forgalom.

Hegedűs Judit, a SkyEurope Airlines Hungary Kft. szóvivője az MTI-nek cáfolta, hogy a légitársaság kivonulását fontolgatja a magyar, vagy a lengyel piacról. A SkyEurope vezetőségében egyetlen bázis bezárása sem került szóba - mondta.

A szóvivő elmondta, hogy a téli menetrend összeállítása jelenleg is folyik, a végleges változat már a budapesti útvonalakat is tartalmazza majd. Váradi József ugyanis azzal indokolta a SkyEurope kivonulási szándékát, hogy a téli menetrendben nincs budapesti járat a légitársaság honlapján.

Hegedűs Judit elmondta: szemben a Wizz Air, úgynevezett ultra low cost légitársasággal a SkyEurope prémium low cost társaságként szem előtt tartja az üzleti utasok igényeit, egyebek között ezért repül inkább elsődleges repülőterekre is. A téli menetrend minél kedvezőbb összeállítása érdekében jelenleg is egyeztetnek a Budapest Airporttal - fűzte hozzá a szóvivő.

A légitársaság hétfői közleménye szerint a SkyEurope júniusban összesen 330 ezer utast szállított, 16, 4 százalékkal többet, mint egy éve. A helykihasználtsági mutató 3,1 százalékponttal 80,8 százalékra javult. A júniussal záruló 12 hónapos időszakban, a légitársaság több mint 3 millió utast szállított, ez 40,8 százalékos növekedést jelent összehasonlítva az előző 12 hónap adatával. A járatkihasználtság az elmúlt 12 hónapban 5,9 százalékponttal 81,3 százalékra emelkedett.

A magyar utasok nyári nyaralásai között a SkyEurope-nál az első hat helyen 3 olasz, 2 spanyol és 1 bolgár város szerepel. A legkedveltebb célállomás Nápoly, a második a spanyol Malaga, harmadik Rimini, negyedik az új célállomás a szicíliai Catania, ötödik helyen Barcelona és a hatodik pedig az újra felfedezett Burgasz.