Idén a külföldi is több a Balatonnál

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a Balaton népszerűsége a magyarok körében, és kisebb mértékben ugyan, de a külföldi vendégek száma is emelkedett a tó partján az elmúlt hónapokban tavalyhoz képest - derült ki a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Irodájának (BRTPI) első fél éves reprezentatív adatgyűjtéséből, valamint a KSH Balatoni régióról készült első öt havi vendégforgalmi adataiból.
Vágólapra másolva!

A BRTPI legfrissebb, nem teljes körű felmérése azt mutatja, hogy az idén is folytatódik az utóbbi évek kedvező tendenciája a balatoni turistaforgalomban. A 19 kereskedelmi szálláshely-üzemeltető válaszai alapján készített felmérés szerint június végéig 14 százalékkal nőtt a vendégforgalom, és 7,2 százalékkal a balatoni vendégéjszakák száma. Ezen belül 18 százalékkal több magyar, és 5 százalékkal több külföldi érkezett az üdülőövezetbe, de ez utóbbiak vendégéjszakáinak száma hasonlóan alakult az elmúlt évi adatokhoz. Általános tapasztalat, hogy a tóparti szálláshelyadóknál jóval nagyobb léptékben javulnak a forgalmi mutatók, mint a tótól távolabb esőknél.

A KSH adatai is az elmúlt évek növekedési ütemének folytatásáról árulkodnak. Az év első öt hónapjáról rendelkezésre álló adatok szerint az üdülőrégióban 14 százalékkal emelkedett a vendégforgalom és 10 százalékkal a vendégéjszakák száma. Ezen belül tavaly óta 16,5 százalékkal több hazai, és 6,5 százalékkal több külföldi vendég utazott a Balatonhoz, ami vendégéjszakák tekintetében az előbbieknél 17,8, az utóbbiaknál csak 2 százalékos emelkedést jelent.

A külföldi küldő országok közül a legnagyobb továbbra is Németország, majd Ausztria következik, de nő a beutazó turisták száma Csehországból, Lengyelországból, Franciaországból, Németországból, Oroszországból és Nagy-Britanniából is.