Mégsem túl meleg az Adria

Vágólapra másolva!
Horvátországban az Adriai-tenger vízhőmérséklete, - ellentétben egy magyar kereskedelmi rádió állításával - az ilyenkor szokásosnak megfelelő, 24-26 fokos - olvasható a Horvát Hidro-meteorológiai Intézet honlapján.
Vágólapra másolva!

Az egyik magyar kereskedelmi rádió azt jelentette, hogy 31-33 fokos az Adriai tenger vize a horvát partoknál és a Montenegróhoz tartozó Kotori-öbölben. Emiatt a kagylótelepeket 2-3 méterrel mélyebbre kell ereszteni.

A horvát meteorológiai intézet háromnaponként teszi közzé adatait a tenger vízhőmérsékletéről. Az utolsó, vasárnapi mérés szerint az Isztriai félszigettől, Rovinjtól a dél-adriai nagy szigetekig, köztük a napfényes Hvarig (itt a legtöbb a napos órák száma) 24-25 fokos a víz, az észak-dalmáciai Krk sziget egyes öbleiben 26 fokot mértek, csakúgy, mint a közép-dalmáciai Sibenikben.

A tengervíz hőmérsékletét az intézet olyan pontokon méri, ahol a tenger legalább 1,8 méter mély. A mérőeszközt a vízfelszíntől 30 centiméterre eresztik le három percre, majd leolvassák az adatot.