Sarkköri szafari hidegimádóknak

Vágólapra másolva!
A világutazók újabban nem keresik a 40 fokot árnyékban: még a legolcsóbb turistaparadicsomokat is elkerülik a legforróbb hónapokban, és inkább kipróbálják a kanadai "sarkköri szafarit."
Vágólapra másolva!

Kanada déli városaiban és a Niagara környékén még ezekben a napokban is 30 fok körüli a hőmérséklet, ám a világ legészakibb szállodájának környékén júliusban és augusztusban is kellemes a klíma. Ekkor érkezik a legtöbb turista.

Nunavut tartomány

1999-ben a kanadai őslakosság régi álma teljesülhetett, amikor a kormány jóváhagyta, hogy az inuitok, (ismertebb nevükön eszkimók) az államszövetség keretein belül sorsuk irányítását a kezükbe vegyék. A kétmillió négyzetkilométernyi területen az inuitok választott törvényhozó testületet, bíróságot és minisztertanácsot állítottak föl, egymilliárd dollárnyi támogatáshoz jutottak és részvételi lehetőséget kaptak az erőforrásokkal kapcsolatos döntésekben, lévén a terület ásványkincsekben igen gazdag.

Az inuitok a réz, arany, ezüst ólom és gyémántbányászat mellett az ökoturizmusra is komoly figyelmet fordítanak. Azóta három nemzeti park területét jelölték ki, ahol ma már turisták is barangolhatnak, így nem csoda, hogy a kanadai sarkköri szafarik legkiválóbb és legautentikusabb helyszínei a kanadai Nunavut tartományban találhatók.

Kanadai Sarkköri Szafari

800 kilométerre az Északi sarkkörtől fekvő Somerset szigeten idilli körülmények között tölthetik szabadságukat az igényes utazók. Itt közel 25 ezer négyzetkilométert barangolhatnak be a turisták. Igaz ugyan a sziget gyakorlatilag lakatlan, ám kiváló minőségű túra és bicikliútvonalak építettek ki a szakemberek. Könnyű séták és vezetett kalandtúrák legérdekesebbike a beluga delfinek megfigyelése. A belugák (vagy fehér delfinek) a Bering-tengeri telelőhelyről érkeznek a kanadai sarkkör területére és egyes populációk 1000 kilométernél mélyebben is beúszhatnak a folyókba, öblökbe. Ez történik minden nyáron a Somerset sziget partjainál is, ahol a sekély vízben csoportosulnak az állatok.

A belugák a "legbeszédesebb" fogascetek közé tartoznak, széles repertoárjuk van trillákból, morgásokból, nyikorgásokból és csicsergésekből, melyeket gyakran hallani a felszínen is. A turisták körében azért is sikeresek a delfinnéző és tengeri kajak túrák, mert a belugák a felszínhez közel, lassan úsznak, és mivel nyakukat forgatni is tudják, gyakran kiemelik fejüket a vízből. Rengeteg fényképet lehet ilyenkor készíteni.



Gyönyörű klip Alberta államról

A kirándulások során sarki rókák, vadászsólymok, pézsmatulkok rejtekhelyeit kutatják fel a kalandorok, közben a XIX. századi felfedezők útján haladva korabeli eszkimó települések is érintenek. A Cape Anne eszkimó falucskában egy a régészek által megtalált prehisztorikus óriásbálna csontjait mindig megcsodálják a kirándulók. A 15 napos sarkköri szafarin az érdeklődök az ATV (all terrain vechile) terepjárók vezetési technikáját is elsajátíthatják. Próbára tehetik magukat és a járgányokat is a szélsőséges terepviszonyokon. Szintén kedvelt program az inuitok hagyományos társasjátékainak bemutatója, valamint az eszkimók jellegzetes torokéneklése, amely ugyanúgy nagy sikert arat a turisták körében.

Szállás

AZ Arctic Watch Lodge a Somerset sziget déli csücskénél a Cunningham torkolatnál található. Az 500 négyzetméteres szállodában összesen 35 fő töltheti rusztikus hangulatban az északi vakációt. A szálló csak július közepétől augusztus közepéig várja az utazókat.

Mivel a sarkkörön is süt a nap, - előfordulhat, hogy 24 órán át- ezért a turisták nyugodtan készülhetnek napfényes vakációra, és betehetik a napszemüvegeket is a hátozsákba. Az elalváshoz pedig minden szállóvendég szemellenző maszkot is kap, hogy a sarkköri világosságot átvészelje.

Az étkezés minden esetben meleg ételt jelent, ami a turisták elmondása szerint azért élvezetesek, mert az általuk fogott halat és vadászzsákmányt készítik el a konyhán. Régi inuit szokás, hogy azokra az állatokra, amelynek éppen tart párzási időszaka, semmi szín alatt nem vadásznak. Ezt a hagyományt a turisták is tiszteletben tartják.

A hosszú nyári sarki estéken a szálló bemutatótermében inuit kézműves munkák, ajándéktárgyak és értékes fosszíliák között válogathatnak és nézelődhetnek az érdeklődők. Egy a fentiekhez hasonló programokkal bíró 15 napos sarkköri szafarizás ára nem olcsó, körülbelül 7000 amerikai dollár. A turistákat a legközelebbi városban Resolute Bay-ben várják a túravezetők.

Szabó Kata