Vágólapra másolva!
A szerda esti órákban megkezdődött az idei második kémiai szúnyogirtás a Balatonon, a munka várhatóan három napig tart - tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Tamás, a szúnyogirtás koordinálásával megbízott szakember a távirati irodát.
Vágólapra másolva!

A Siófok-Kiliti repülőtérről két kisgép indult útnak, az egyik a déli, a másik az északi oldalon, a tóparthoz képest 250-300 méteres sávon szórja a vegyi anyagot, ami a felhasznált mennyiségben az emberre teljesen veszélytelen - közölte a szakember.

A szúnyogirtás egyedül a méhekre jelent kockázatot, ezért egy héttel korábban értesítették a méhészeket, hogy tartsák bezárva a méhcsaládokat - tette hozzá.

Az idei balatoni szúnyogirtásra a Magyar Turizmus Zrt. és a balatoni önkormányzatok által fele-fele arányban biztosított 70 millió forint további négy kémiai és egy biológiai gyérítésre lenne elegendő a szeptember közepéig tartó nyári szezonban - mondta Sáringer-Kenyeres Tamás.

A szakember szerint azonban az idei megelőző kezelések olyan eredményesnek tűnnek, hogy várhatóan az elmúlt évtized legkevesebb szúnyogirtására lesz szükség a Balatonnál. Ez egyrészt környezetvédelmi szempontból fontos, másrészt jelentős megtakarítással járhat.