Balatoni programok a hőség után

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok már-már elviselhetetlenül meleg időjárása mindenkit a hűsítő vízbe csalogatott a Balaton partján, de az előttünk álló remélhetőleg némileg hűvösebb időszakban sem kell kétségbe esni, bőven van mit csinálni, ha a Balaton partján töltjük a szabadságunkat.
Vágólapra másolva!

A balatoni települések közül hagyományosan az egyik leggazdagabb rendezvénykínálattal Balatonfüred várja az ide látogatókat. Az előttünk álló hétvégén rendezik meg pldául a legendás Anna-bált az Anna Grand Hotelben, amelyre immár 182. alkalommal kerül sor. A bál mellett több kísérőprogramot rendeznek július 27-29-ig, lesznek kiállítások, koncertek, a bál legszebb hölgyei pedig sétakocsikázáson mutatják meg magukat a városban.

Bár a hagyományos Balaton-átúszás az óriási hőség miatt elmaradt az elmúlt héten, a balatoni nagy úszóversenyek között a második helyen szereplő Öbölátúszást a tervek szerint megtartják július 28-án szombaton a Füredi-öbölben. A Wesselényi Miklós emlékére rendezett úszóversenyen a táv 3,5 kilométer, a rajt a balatonfüredi Marina Hotel strandjánál lesz, a cél pedig a tihanyi hajóállomás mellett lévő strandon. A helyszíni nevezési díj 3500 forint.

A balatonfüredi szabadtéri színpadon július 7-től egészen augusztus 19-ig tart a Füred Fest rendezvénysorozat, amelynek keretében minden hétvégén színházi előadásokat és koncerteket tekinthetnek meg az érdeklődők.

Füreden járva érdemes kipróbálni a tavaly megnyílt Annagora víziparkot is, ahol a nyári csúcsidőszakban 3 ezer vendég fér el egyszerre. A parkban nyolc, különböző nehézségi fokú csúszda, számos medence, nagy- és gyermek hullámmedence is van. A park wellness-központjában szaunák, aromaterápiás gőzkabinok, jégbarlang, tepidárium várják a pihenni vágyókat.

A tó északi partjának túlvégén, Badacsonyban és keszthelyen is sokszínű programok között válogathatunk. Az augusztus 5-ig tartó Badacsonyi bornapok rendezvénysorozat kerttén belül a hét minden napján kulturális programok várják a nyaralóvendégeket. Ezen a héten például roma együttes, ír sztepp-zenekar, vagy Somló Tamás koncertje között válogathatnak az idelátogatók.

Keszthelyen Omega koncertet tartanak szombaton, de a Balaton fővárosában a Keszthelyi Nyári Játékok keretében bemutatják Gondolini Mirandolináját is a hétvégén, folyamatosan zajlik Sétáló Utcai Esték rendezvénysorozat és július 27-29-ig rendezik meg a Szövetség Keszthelyért vitorlás napokat. Aki Keszthelyen jár, mindenképpen keresse fel az impozáns Festetich-kastélyt, ahol megtekintheti a néhány éve felújított lovardát is, benne az országban egyedülálló hintómúzeummal. Keszthelyen járva érdemes ellátogatni a hatalmas gyűjteményi anyaggal rendelkező, de sajnos kevéssé ismert Balaton múzeumba is.


A Balaton nyugati része

Az északi parton nyaralóknak kínál tartalmas kikapcsolódást az idén 19. alkalommal megrendezendő Művészetek Völgye fesztivál, amely július 27-től, péntektől augusztus 5-ig várja vendégeit. Az előadásokat, koncerteket, kiállításokat idén is a már hagyományos házigazda falvakban, Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban, Vigántpetenden, Pulán és Öcsön rendezik, de ez alkalommal először a közeli Nagyvázsony is bekapcsolódik a fesztivál helyszínei közé. Az idei Völgyfesztivál minden eddiginál gazdagabb színházi programokkal csábítja az érdeklődőket, de a korábbi évekhez hasonlóan is lesznek utcaszínházak, jazz- és rock koncertek, az Égtájak-fesztivál keretében a határon túli népművészet mutatkozik be, de lesz Afrika-völgy is, sőt a Magyar Társasjátékos Egyesület szervezésében béáki kipróbálhatja az idősebb generációk kedvelt társasjátékait is.

Forrás: [origo]

A fesztiválra idén is több százezer vendéget várnak, így annak aki autóval érkezik, ajánlott a rendező falvakban kijelölt parkolókban hagyni az autót és a rendezvények helyszínei között gyalogosan, biciklivel, vagy a már jól megszokott, ingyenes Csigabusszal közlekednie.

A fesztiváklra érkezőknek célszerű már előre szállást foglalniuk, de ha ezt nem tették meg, a falvakban kijelölt sátorzó helyeken bőven akad férőhely. A kényelmesebbek a közeli Tapolcán foglalhatnak maguknak szállodai szobát, vagy panziót, de a Balatonparti települések bármelyike is jó kiindulópont lehet a fesztiválra. A Művészetek Völgye fesztiválra a napijegy 2000, a 3 napos jegy 5000, a rendezvény teljes hosszára érvényes bérlet pedig 15 000 forintba kerül.