Utazás egy másik Irakba

Vágólapra másolva!
Újra feltűnnek a nyugati tévécsatornákon az iraki országimázs filmek és reklámhirdetések, amelyben egy "másik Irakról" igyekeznek meggyőzni a turistákat. A "The Other Iraq" nevű, az Egyesült Államokban futó kampány tulajdonképpen az északi kurd területek biztonságát és szépségét hivatott megismertetni a világgal.
Vágólapra másolva!

Az észak-iraki Kurdisztán körülbelül 15 évvel ezelőtt indult fejlődésnek, amikor az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország az első Öböl-háború után Irak északi és déli része fölött, úgynevezett "no fly zone"-t, vagy repüléstilalmi övezeteket hoztak létre. A lépés viszonylagos biztonságot eredményezett a régióban és Kurdisztán lassan kiemelkedni látszott a többi iraki területhez képest, jóllehet sokan elvándoroltak Törökország és Irán felé, az ottani kurd közösségekhez.

Szakemberek szerint, a 22 milliós kurd nép geopolitikai fogságába lassan beletörődni látszik, ezért a legönérzetesebb, és az autonómiát leginkább áhító iraki kurdok most a turizmuson keresztül próbálják kifejezni magukat.

"Életképes ötleteink vannak!" - mondta Nimrud Youkhana, kurd idegenforgalmi miniszter, aki az új intézményben 417 alkalmazottal a nemzetközi kapcsolatok erősítésén fáradozik. Első körben befektetőket keresnek szálloda és üdülőkomplexumok építéséhez, valamint további fontos kérdés a nemzetközi légi forgalom erősítése is.

Konkrét turisztikai ajánlatokat illetően elsősorban fesztiválokban és a kurd nemzeti hagyományok megismerését elősegítő folklórprogramokban gondolkodnak.

Az elsőszámú célközönség az öböl térségében élő arab országok lakosai, akiknek igazi felüdülést jelenthetnek a kurd középhegységek magaslatain megbúvó üdülők, illetve az európaiak, akiket kulturális érzékenységüknél fogva elsősorban a régészeti feltárásokra és a több ezer éves történelmi emlékhelyek érdkelhetnek.

Fejlesztések

Konkrét adatok nincsenek arról, hogy 2003 óta milyen összegben érkezett külföldi működő tőke az északi kurd területekre, de az úgynevezett Kurd Befektetési Tanács tavaly nyáron 3,5 milliárd dollárt hagyott jóvá infrastrukturális fejlesztésekre.

Ebből az összegből épülhetett Naz városban a Nishtiman Áruház. A 6000 kisboltot üzemeltető óriás bevásárlóközpontban működik az ország első mozgólépcsője, ami még ma is látványosság, főleg a gyerekek körében.


Rövidfilm Kurdisztánról

Ugyanebből a 3,5 milliárd dollárból sürgetnék a nemzetközi reptér közelében található városában a 14 darab nagysebességű internet kapcsolattal felszerelt toronyház építését, valamint a német Kempinski luxus szállodalánc építkezésének első kapavágásait.

Más szállodaláncolatok keleti terjeszkedése is bizalomra adhat okot az iraki turizmus számára. Az osztrák tulajdonú idén ötven esztendős Falkensteiner Tourism Group például nemcsak Kelet-Európában (Kassa, Várna,) és a délszláv területeken (Belgrád, Zadar) terjeszkedik négy-ötcsillagos családi, városi és wellness szállodáival, hanem a tervek szerint 2009-ben Kazahsztánt is elérni innovatív ötleteivel. A turizmusba fektetett kurd reményeket tovább erősítheti, hogy a régióban szinte egyedüliként a szintén osztrák Austrian Airlines üzemeltet járatokat. A Bécs-Erbil járat egy héten négy alkalommal repül.

Biztató jelek

A Kurd Regionális Kormánynak továbbra is érdeke lenne, hogy az egyes országok külügyminisztériumai megkülönböztetett figyelemmel tekintsenek Kurdisztánra, és fontolják meg a válságövezetként nyilvántartott területek átminősítését.

Forrás: [origo]

A világ országai közül, egy kivételével csak európai államok előlegezték meg a bizalmat az északi iraki autonóm területek számára. Dánia, Japán, Ausztria, Svédország, és Hollandia hivatalosan is megszüntette a beutazási tilalmat turisták számára, és többé nem tekinti válságövezetnek Kurdisztánt.

A legoptimistább jóslatokban talán a brit Hinterland Travel utazási iroda hisz a leginkább. A 35 éves múlttal rendelkező iroda, legnépszerűbb afganisztáni kalandtúráját a National Geograpihcs Traveler munkatársai a világ 50 legjobb "kirándulásai" közé választották. A Közel-Kelet specialistaként is ismert utazási iroda idén szeptemberben már a második 60 fős csoportját viszi Kurdisztánba, jövőre pedig újabb két csoportot szervez az észak iraki területre.